Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hogere voetboog bij kinderen die blootvoets lopen

Webredactie

Kinderen die standaard blootvoets lopen hebben een hogere voetboog dan kinderen die standaard in schoenen lopen. Dat blijkt uit een recent onderzoek waarbij kinderen in de leeftijd van 6 tot 18 jaar van 22 scholen in Noord-Duitsland en Zuid-Afrika met elkaar zijn vergeleken.

Het vergelijken van de effecten tussen blootvoets lopen en geschoeid lopen staat al heel wat jaren in de wetenschappelijke belangstelling. Uit eerdere studies is er bewijs gevonden dat schoeisel de voet en de voetboogmorfologie kan beïnvloeden. Volwassenen die blootvoets lopen hebben vaak een bredere voet en minder teen- en voetdeformiteiten dan volwassen die schoeisel dragen. Ook hebben ze een hogere voetboog en een kleinere hallux valgushoek. Volwassenen die op schoenen lopen hebben vaker platvoeten en voetafwijkingen. Niet bekend was hoe blootvoets of geschoeid lopen de voetkarakteristieken van kinderen beïnvloed.

Meer dan 90% van de kinderen in Zuid-Afrika is gewend om blootvoets te lopen, terwijl in Duitsland kinderen standaard schoenen dragen. Vandaar dat de onderzoekers scholen in Noord-Duitsland en in Zuid-Afrika benaderden om mee te werken aan het onderzoek. Zij wilden weten of er verschillen te ontdekken zijn in de voetkarakteristieken (voet- en voetboogmorfologie, hallux-hoeken en beweeglijkheid/flexibiliteit van de voeten tussen kinderen die blootvoets lopen en kinderen die geschoeid gaan. 816 kinderen deden mee aan de studie. Zij werden ingedeeld in 3 leeftijdscategorieën 6< 10 jaar, 10< 14 jaar of 14- 18 jaar.

Naast een hogere voetboog, bleken blootvoets lopende kinderen uit het onderzoek een grotere hallux valgus hoek te hebben. Dit wijkt af van onderzoek onder volwassenen. Kinderen die blootvoets lopen scoorden bovendien hogere op de statische hoogte van de voetboog, beweeglijkheid van de voet en de hallux-hoek. In de leeftijdscategorieën 6 < 10 jaar en 14 -18 jaar bleken blootvoets lopende kinderen een grotere voetlengte te hebben dan kinderen die schoenen dragen.  In de leeftijdscategorie 6 -10 jaar was er ook verschil in de breedte van de voet. En in de groep van 10 < 14 jaar was er ook verschil in de dynamische boogindex.

Figuur_3_onderzoek_ geschoeid_ongeschoeid_lopen

Het originele volledige (Engelstalige) onderzoek vindt u hier