Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Transversale voetboog mogelijk belangrijker voor voetstijfheid dan longitudinale voetboog

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Lopen en rennen stellen onze voeten bloot aan krachten die groter zijn dan het werkelijke lichaamsgewicht. Eerder dacht men dat de longitudinale voetboog de reden was dat de voeten niet vervormen onder een dergelijke belasting. Onderzoekers hebben echter aangetoond dat de transversale voetboog belangrijker kan zijn voor deze stijfheid.
voet
Foto: Pixabay

Eerdere theorieën over voetstijfheid kijken naar de longitudinale boog, maar in het onderzoek ‘Stijfheid van de menselijke voet en evolutie van de transversale boog ‘, dat eerder dit jaar is gepubliceerd in het tijdschrift Nature, opperen onderzoekers van de University of Warwick in samenwerking met Yale University en OIST Graduate University dat de transversale boog hier een even belangrijke rol in kan spelen.

Evolutie dwarsboog

Uit het onderzoek bleek dat de dwarsboog een grotere bron van voetstijfheid geeft dan wat in eerder onderzoek werd gevonden bij de longitudinale boog. De onderzoekers ontdekten ook dat de dwarsboog meer dan 3,5 miljoen jaar geleden is geëvolueerd en een sleutelstap was in de evolutie van de moderne mens.

Robotvoeten

De auteurs zeggen dat deze inzichten motiveren tot verder onderzoek naar de rol van de transversale bogen binnen de disciplines podotherapie en evolutionaire antropologie. De inzichten kunnen ook inspireren tot nieuwe ontwerpen voor prothetische en robotvoeten.

Bron: sciencedaily.com