Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hormoonverstorende stoffen vergroten risico op obesitas

Anita de Jager
Hormoonverstorende stoffen (EDC's) die zich ophopen in de hypothalamus – hersenorgaan dat trek en honger regelt – worden gelinkt aan het ontwikkelen van obesitas. Zo blijkt uit het proefschrift van Tom van der Meer voor het Universitair Medisch Centrum Groningen.
© Fotolia

Obesitas en diabetes type 2 komen steeds vaker voor. Een toename die vooral wordt toegeschreven aan voeding en beweging. Echter, in de decennia waarin deze chronische ziekten toenamen, is de mensheid ook voor het eerst blootgesteld aan ‘endocrine disrupting chemicals’ (EDC’s) oftewel hormoonverstorende chemicaliën. EDC’s zoals parabenen, bisfenolen en ftalaten worden relatief snel uitgescheiden uit het lichaam, maar zijn wel verwerkt in talloze producten die we dagelijks gebruiken. Van der Meer wilde voor zijn proefschrift uitzoeken of EDC’s invloed hebben op de ontwikkeling van obesitas en diabetes type 2. Daarnaast bekeek hij een bredere groep risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes type 2.

Diabetes type 2

Het proefschrift Risk variables for the development of obesity and type 2 diabetes toont aan dat de Nederlandse bevolking flink is blootgesteld aan parabenen, bisfenolen en ftalaten. Wel is dit over het algemeen afgenomen in de afgelopen jaren. Feit is dat een aantal van deze EDC’s wel in het menselijk brein zijn aangetroffen. Verschillende studies brengen de blootstelling aan hoge concentraties EDC’s in verband met obesitas, maar niet met diabetes type 2. Voor het juist voorspellen van risicofactoren voor diabetes type 2 lijken verdere metingen noodzakelijk.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen