Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hygiëne bij huisartsen kan nog beter

Kees Bals
Huisartsen zorgen meestal goed voor de hygiëne in hun praktijk. Maar het kan nog beter. Vooral het steriliseren van gebruikte instrumenten verdient meer aandacht.

Dat zag de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tijdens een kleine steekproef van tien bezoeken aan huisartsenpraktijken. De inspectie wijst erop dat goede hygiëne belangrijk is om het verspreiden van bacteriën en virussen te voorkomen.

Tips

De inspectie geeft een aantal tips, waar ook pedicures hun voordeel mee kunnen doen:

  • Het steriliseren van medische instrumenten in een autoclaaf vereist kennis en kunde die je bij moet houden.
  • Maak gebruik van de controles die mogelijk zijn om te achterhalen of de autoclaaf goed werkt; dus controleer of het programma goed is doorlopen en de indicator is verkleurd.
  • Vul flessen handzeep en handalcohol niet bij uit een andere fles. En houd de houdbaarheidsdatum in de gaten.
  • Het is makkelijker om helemaal geen handsieraden als ringen, armbanden en horloges te dragen, dan de ene keer wel (als het mag) en de andere keer niet.
  • Let op de houdbaarheidsdatum van persoonlijke beschermingsmiddelen als mondneusmaskers en handschoenen. En gebruik de juiste, veilige, toegestane middelen. Uitzonderingen uit de coronatijd gelden nu niet meer.
  • Gebruik de juiste desinfectiemiddelen. Een behandelbank desinfecteer je niet met handalcohol.
  • Weeg het belang van ‘groene’, milieuvriendelijke zorg af tegen hygiëne. De meest duurzame zorg is de zorg die je door goede hygiëne voorkomt. Maar ook willen zorgverleners terecht zo min mogelijk vervuilende stoffen gebruiken. Er is een e-book van de verenigingen van huisartsen met tips hoe huisartsenpraktijken groener te maken.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd