Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jicht verdubbelt risico op diabetes type 2 bij vrouwen

Webredactie

Het voortdurende lage ontstekingsniveau bij jicht kan de ontwikkeling van diabetes bevorderen. Dat suggereren onderzoekers in British Medical Journal (BMJ). Eerder onderzoek wees al uit dat er een verband tussen jicht en diabetes bestaat. Maar dan vooral bij mannen met een hoog risico op hart-en vaatziekten en beroerte.

De onderzoekers wilden weten of er los daarvan ook een verband bestaat bij andere mensen. Ze doorzochten The Health Improvement Network (THIN), een elektronische databank van geanonimiseerde medische dossiers van bijna 7,5 miljoen patiënten en ouder die bij 477 huisartspraktijken in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd staan. Elk van de 35.339 gevallen met jicht werd vergeleken met personen die geen jicht hadden. Patiënten in de vergelijkingsgroep waren van hetzelfde geslacht, hadden dezelfde leeftijd en hetzelfde gewicht. Dit werd gedaan omdat obesitas een sterke risicofactor voor zowel jicht als diabetes type 2 is. De databank bevatte ook informatie over andere potentieel invloedrijke risicofactoren, zoals alcoholgebruik, roken en frequent huisartsbezoek.

Driekwart
Bijna driekwart van de nieuwe gevallen van jicht betrof mannen (72%) met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. De vrouwen bij wie jicht werd vastgesteld waren gemiddeld ouder (67). Alle personen met de diagnose jicht dronken meer alcohol, gingen vaker naar de dokter en hadden meer gezondheidsproblemen. Ook gebruikten zij vaker steroïden en diuretica.

De jichtpatiënten kregen tijdens het vijf jaar durende onderzoek relatief vaak de diagnose diabetes type 2. Het ging om 9,6 mensen op de 1000 personen. Normaal gesproken is die verhouding 6,7 op de 1000. Voor vrouwen was dit verband nog sterker: 10,1 op de 1000 vrouwen kregen de ziekte. Tegenover 5,6 op de 1000 mannen. Daaruit kan worden afgeleid dat het risico op diabetes type 2 bij vrouwen met jicht verdubbelt.

Samenhang
De onderzoekers benadrukken dat het een observationele studie betreft en dat er dus nog niet veel te zeggen valt over een oorzakelijk verband. Tegelijkertijd kan men er niet omheen dat er een duidelijke samenhang is tussen jicht en diabetes type 2. De onderzoekers vermoeden dat de diabetes wordt veroorzaakt door de continue aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam.