Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laser effectief bij onychomycose

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Foto: AdobeStock

Laseren van nagels die aangetast zijn door onychomycose blijkt een effectieve behandeling. Daarbij gaat het om laserbehandeling met de long-pulsed Nd:YAG 1064-nm laser. Dat is goed nieuws voor mensen die niet in aanmerking komen voor medicatie of die geen medicatie willen slikken.

Behandeling 2 fases

Chinese onderzoekers onderzochten het effect van de behandeling bij 100 aangedane nagels (88 teennagels en 12 vingernagels bij 22 patiënten). 84% van de nagels was geïnfecteerd met de schimmel Trichophyton Rubrum, de resterende nagels met andere schimmels. De behandeling bestond uit 2 fases. Fase 1: 1 sessie per week gedurende 8 weken. Fase 2: 1 sessie per 4 weken gedurende 16 weken. Follow-up vond 12 weken na de laatste behandeling plaats. Op diverse momenten gedurende het onderzoek werd microscopisch en klinisch onderzoek uitgevoerd.

Koelen tijdens behandeling

Fase 2 van de behandeling bleek essentieel, daarin vond de meeste verbetering plaats. De behandeling lijkt ook effectiever bij mensen met een hoge pijngrens, omdat de lasersessies bij deze mensen langer kunnen duren. Volgens de onderzoekers is laserbehandeling mogelijk nog effectiever wanneer de nagel tegelijkertijd gekoeld of verdoofd wordt, omdat de effectieve lasersessie dan langer kan duren. Maar dat vereist nog verder onderzoek. Er zijn namelijk ook gevallen bekend waarbij de nagel losliet door oververhitting van de laser.

Bron: Evidence Based Alternat. Med., 2019 Jun. 16;2019