Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Selena: ‘Gratis punten?’

Selena Doeswijk - van Es
Hoe staan jullie ervoor? Zijn de punten voor dit jaar al binnen? Wat heeft het je gekost? Een dag niet werken, opleidingskosten, reiskosten? Het kan aardig oplopen en misschien is dat wel de reden dat ik weleens collega's hoor over het kiezen van de goedkoopste, meest dichtbij of misschien wel online.
Logo_Podopost

Hoe staan jullie ervoor? Zijn de punten voor dit jaar al binnen? Wat heeft het je gekost? Een dag niet werken, opleidingskosten, reiskosten? Het kan aardig oplopen en misschien is dat wel de reden dat ik weleens collega’s hoor over het kiezen van de goedkoopste, meest dichtbij of misschien wel online. Ik vind dat jammer, want ik kijk liever naar wat het mij oplevert. De dag is voor mij nog duurder betaald namelijk als ik naar een onderwerp zit te luisteren dat mij niet interesseert of waar ik onlangs al een andere cursus over heb gevolgd.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-022-1579-y/MediaObjects/12480_2022_1579_Fig1_HTML.jpg
Selena Doeswijk – van Es werkte na haar rechtenstudie jarenlang in de financieel juridische sector. Inmiddels is ze alweer een aantal jaar medisch pedicure met haar eigen praktijk en voormalig docent aan een pedicureopleiding. Selena schijnt in deze column haar licht op ondernemerszaken.
Ik wil een opleider die mij enthousiast maakt, een onderwerp waarmee ik mijn kennis kan uitbreiden en het liefst in een groep met collega’s uit hetzelfde vakgebied. Dat is maximaal profiteren van de dag. Als er een docent voor de klas staat die veel weet van het onderwerp en met passie kan spreken, dat enthousiasmeert, ik hou daarvan. Het onderwerp moet bij voorkeur iets nieuws zijn of een echte verdieping, niet hetzelfde verhaal als vorig jaar. En als er dan ook nog leuke collega’s bij zijn, is dat een mooi moment om te netwerken en eens te vragen hoe het met ze gaat en of er nog dingen zijn waar zij tegenaan lopen. Het zal je verbazen wat een schat aan informatie je daar nog uit kunt halen, ook als je al jaren in het vak zit, juist dan misschien wel. Het is goed om af en toe eens te horen hoe het anders kan of hoe een nieuwe collega dingen aanvliegt. En als je net begonnen bent in het vak, maak gebruik van de kennis van collega’s die het pad al voor je bewandeld hebben. Als je dan zo’n dag achter de rug hebt met een fijn onderwerp, leuke collega’s, dan wil je nooit meer een gratis cursus over een uitgekauwd onderwerp waar zelfs de docent zijn passie voor heeft verloren.
‘Ik hou ervan als een docent veel weet en met passie spreekt’
Nu voelt een aantal van jullie zich niet aangesproken, immers alleen medisch pedicures moeten punten halen, maar als je niet medisch bent, geen punten hoeft te halen, nooit naar een leuke cursus gaat, hoe zorg jij dan dat je up-to-date blijft, de cliënt het beste kunt bieden? Of geloof je daadwerkelijk dat er in 10 jaar niet veel verandert? Dus (medisch) pedicures, daag jezelf uit en ga op zoek naar die kennis, verbreding, verdieping en collegialiteit en kom uit de ivoren toren. Het hoeft echt niet alleen. Wees selectief bij het kiezen van je cursus, maak een wensenlijst en ga daarnaar op zoek. Het kost wat, alles heeft een prijs, maar de winst op lange termijn is groter.