Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Selena: ‘Praktijkplan, toen, nu, voor altijd?’

Selena Doeswijk - van Es
Heb jij weleens nagedacht waar je over twee jaar staat? Het is een vreselijke tijd. Er gebeurt zo veel om ons heen. Ik word er soms onrustig van. Momenteel is het zelfs zo dat je je kunt afvragen wat ons in het najaar al dan niet staat te wachten.

Heb jij weleens nagedacht waar je over twee jaar staat? Het is een vreselijke tijd. Er gebeurt zo veel om ons heen. Ik word er soms onrustig van. Momenteel is het zelfs zo dat je je kunt afvragen wat ons in het najaar al dan niet staat te wachten. Ik vraag me af of en hoe we ons daarop kunnen voorbereiden, wat we kunnen doen om onzekere factoren te beperken? Eén ding weet ik wel, zorgen dat je genoeg handschoenen op voorraad hebt en ook niet onbelangrijk, wc-papier! Nou ja, dat is natuurlijk gekkigheid of misschien toch niet?

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-022-1597-9/MediaObjects/12480_2022_1597_Fig1_HTML.jpg
Selena Doeswijk – van Es werkte na haar rechtenstudie jarenlang in de financieel juridische sector. Inmiddels is ze al weer een aantal jaar medisch pedicure met haar eigen praktijk en voormalig docent aan een pedicureopleiding. Selena schijnt in deze column haar licht op ondernemerszaken.
We kunnen concluderen dat er veel dingen zijn waar we geen controle over hebben, daar valt niet tegenop te plannen. Het risico van ondernemen. Tegenover de dingen die ons overkomen, staan onze doelen, datgene waar we wel zelf mee aan de slag kunnen. We hebben allemaal wel een plan in ons hoofd toch? En als je het nu niet hebt, dan had je dat ongetwijfeld wel toen je begon aan je opleiding.
Op de opleiding maak je eigenlijk je eerste plan op papier. Wat is je doelgroep, locatie, prijs, wat wil je bereiken enzovoort. Zodra we geslaagd zijn vergeten de meesten van ons dat snel, want wat gaat er een tijd zitten in het schrijven van zo’n plan! Als je inmiddels al wat langer een praktijk hebt, pak dan eens jouw plan van destijds erbij. Wat is er anders gegaan dan je oorspronkelijke plan, beter, slechter of simpelweg anders? En hoeveel kwaad kan het om de gegevens van nu te verwerken in het plan van toen? De opzet is er al, je hoeft alleen maar de wijzigingen door te voeren en het plan te voorzien van een verse datum en nieuwe opslaglocatie.
Een praktijkplan helpt om dingen helder te hebben: toen, nu en in de toekomst. Een visie, verbeterpunten, wat ging goed, wat niet. Houd ik me nog aan mijn eigen afspraken. Zijn mijn protocollen nog up-to-date? Werk ik nog conform de laatste wet- en regelgeving? En als het goed is, heb je ook ooit al je kosten verwerkt en een prijs bepaald. Klopt dat nog? Is je prijs nog realistisch? En de inflatie? Ga je alleen omhoog omdat de kosten stijgen of durf je jezelf ook opslag te geven?
Handig om dingen helder te hebben…
We werken ons een slag in de rondte zodra we eenmaal aan boord van de pedicuretrein zijn. We moeten daarbij niet vergeten naar ons zelf te kijken en de praktijk die je voert. Ben je nog op koers of is de koers misschien wel gewijzigd? Wil je daar zicht op houden en goed voor jezelf zorgen, schrijf dat plan en pas hem aan, het liefst elk jaar. Dat houdt je scherp.