Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorwoord: Nooit te oud

Maureen Limpens
'Je bent nooit te oud om te leren' is een gezegde dat iedereen kent. Het verschilt per persoon, maar waarschijnlijk herken je wel de golfbewegingen in periodes waarin je wel zin hebt om iets nieuws leren en tijden waarin het opdoen van nieuwe ervaringen even geen prioriteit heeft.
‘Je bent nooit te oud om te leren’ is een gezegde dat iedereen kent. Het verschilt per persoon, maar waarschijnlijk herken je wel de golfbewegingen in periodes waarin je wel zin hebt om iets nieuws leren en tijden waarin het opdoen van nieuwe ervaringen even geen prioriteit heeft.
Als peuter gaat het leren spelenderwijs: je bent op ontdekkingstocht, enthousiast en nieuwsgiering naar alles wat er om je heen gebeurt. Later, met name tijdens de middelbareschoolleeftijd, zakt die spontaniteit soms meer naar de achtergrond, omdat je leerplichtig bent.
Het leren is zoveel leuker als de behoefte ertoe vanuit jezelf komt. Op het moment dat je weer kunt kiezen wat je wil leren, komt het enthousiasme geleidelijk terug. Zeker als je les krijgt van inspirerende docenten.
In principe kun je van iedereen iets leren, want ‘scholing’ hoeft niet per se via een docent in een klas te gaan. Hoeveel pedicures hoor ik niet dat ze het zo fijn vinden om collega’s te ontmoeten tijdens beurzen of congressen. Om ervaringen te kunnen delen, wellicht ergens advies over te kunnen vragen. Ook daar kun je van leren. Of een dagje meedraaien in elkaars praktijk, hoeveel enthousiaste verhalen zijn daar niet over. Pedicurenetwerk Zwolle organiseert dit voor belangstellenden. Je leert nieuwe collega’s kennen en kunt zien hoe een ander het doet.
Ook de vrijwillige visitatie die momenteel wordt opgezet vanuit een ProVoet-werkgroep is een leuke manier om te leren.
Sommige collega’s vinden zoiets best eng. Vooral als ze dan een andere werkwijze blijken te hebben. Een andere werkwijze hoeft niet verkeerd te zijn. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. En als het wel ‘fout’ is, dan ben je je daar vanaf dat moment bewust van en kun je het anders aanpakken. Het is geen schande om van eventuele fouten te leren.

Herken je bij jezelf dat je onbewust de overtuiging hebt, dat je geen enkele fout mag maken? Ga daar dan mee aan de slag. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat zo’n onbewuste negatieve overtuiging namelijk niet bevorderlijk voor je is.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-022-1590-3/MediaObjects/12480_2022_1590_Fig1_HTML.jpg
Maureen Limpens, hoofdredacteur
m.limpens@bsl.nl