Podopost magazine nr. 1, 2016

    Voorwoord: Sport

    Op de Vakbeurs Pedicure afgelopen najaar kregen we veel pedicures aan onze stand die graag meer informatie wilden over de plannen voor de start van een nieuwe opleiding tot sportpedicure. Dit naar aanleiding van een klein bericht in de Podopost destijds. “Eindelijk eens iets anders dan diabetes”, hoorden we aan onze stand.

    Casus: Wandelaar met pijnlijke voeten

    Bep Simons (67) bezoekt al jaren de praktijk van medisch pedicure en auteur Toos Mennen. Cliënt heeft veel klachten door ernstige voorvoetproblemen. Vooral de kopjes van metatarsalia 2, 3 en 4 hangen in onbelaste toestand fors naar plantair, maar de voorvoet is niet echt breed. Tijdens het lopen raken hierdoor zenuwen bekneld tussen deze kopjes, wat voor ernstige pijnklachten zorgt. Bep heeft naast de zenuwpijn regelmatig nagelklachten, waarbij vooral de halluxnagel rechts voor problemen zorgt. Deze wordt door de strekpees flink dorsaalwaarts getrokken, waardoor de nagel langs het bovenleer van de schoen schuurt. Hierdoor ontstaat een hypertrofische nagel en soms groeit de nagel in het vlees.

    Op bezoek: Zzp’er én in dienst als medisch pedicure bij een podotherapeut

    Margaret de Rooij-Gardien heeft een pedicurepraktijk aan huis waar zij werkt als zzp’er. Daarnaast werkt zij 1,5 dag als medisch pedicure en assistent-podotherapeut bij Podotherapie Heiloo. “Ik wil ondernemer zijn. Dat is een heel bewuste keuze. Maar ik miste na 32 jaar werken in de zorg het contact met collega’s. Deze combinatie biedt mij het beste van twee werelden; ik werk als zelfstandige én heb collega’s. Mijn ervaring als assistent podotherapeut is van meerwaarde voor mijn cliënten.

    Diabetische voetzorg nieuwe stijl onder de loep

    In 2015 werden bekostiging, rollen en procedures voor de diabetisch voetzorg gewijzigd. De podotherapeut werd hoofdondernemer voor de diabetisch voetzorg buiten de ketenzorg en pedicures werden onderaannemer. Dit bracht een hoop veranderingen met zich mee voor beide beroepsgroepen.

    Vraag & Antwoord: Cliënt heeft overmatige hoeveelheid hoornstof

    Cliënt heeft in 1999 bij een langdurige loop – ze wandelt en is hardloper– beschadigingen opgelopen aan verschillende nagels. Vanaf januari 2014 is ze onder behandeling voor een overmatige hoeveelheid hoornstof onder nagel dig. 1 links. Deze nagel groeit ver uit het nagelbed. De hoornstof is heel hard en verkleefd en lijkt ‘vergroeid’ met het nagelbed.

    Column Bernadet: 45 centimeter

    Laatst wilde ik met de trein naar Leeuwarden. Bij het instappen botste ik tegen een muur van mensen op. Ondanks mijn eerste klas upgrade, gekocht om mezelf eens fijn te verwennen, kwam ik niet verder dan het overvolle balkon. Daar ving de reis per derde klas staanplaats aan.

    Knieklachten komen het meest voor bij wielrenners

    Het lichaam wordt tijdens het wielrennen blootgesteld aan constante belasting door een cyclische beweging. De kniegewrichten hebben het meest te lijden tijdens het fietsen. Een fietser heeft vooral knie klachten aan de voorzijde van de knie. Een verzamelnaam hiervoor is het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS); de bikers knee. Podotherapeut Annabelle Pont van RondOm Podotherapeuten geeft uitleg aan de hand van een casus.

    Een goede wielrenschoen voorkomt blessures

    “Een fietser wil graag zo hard mogelijk fietsen met zo min mogelijk inspanning”, stelt Jos Harms, werknemer van Belga Fietsen. De ondernemer staat voor een winkelstelling met allerlei soorten fietsschoenen: van raceschoenen tot mountainbikeschoenen van spinningschoenen tot toerfietsschoenen. De meest verkochte schoenen zijn de wielrenschoen en de mountainbikeschoen.

    Interview sportarts Mirjam Steunebrink: ‘Een sportarts is er niet alleen voor topsporters’

    Mirjam Steunebrink (38) werkt sinds 2010 fulltime als sportarts. Haar eigen voorliefde voor sport, vooral hardlopen, speelde daarbij een belangrijke rol. Ze weet als geen ander hoe belangrijk bewegen is. “Ik dacht altijd dat sportgeneeskunde luxe geneeskunde was, maar ik had het mis”, vertelt ze.

    Opleidingen voor sportpedicures van start

    Als u als medisch pedicure een sporter in de stoel heeft die u net wat beter kunt helpen dan gebruikelijk, is dat een fijne ervaring. U heeft goede kennis over specifieke voetklachten bij sporters en extra behandelmogelijkheden aan uw pakket toegevoegd door het volgen van een cursus. Dit voorjaar starten twee opleidingen die medisch pedicures opleiden tot sportpedicure: een bij MSP Opleidingen en een bij Rocas.

    Privacyveilig werken in de praktijk

    Pedicures gebruiken klantenkaarten of dossiers met gegevens van hun cliënten. Die bevatten de NAW-gegevens van de klant, hun behandelgeschiedenis, relevante ziektes en individuele bijzonderheden. Maar hoe veilig is die gegevensopslag? Wat gebeurt er bij diefstal of verlies of in geval van digitale opslag als de computer crasht of wordt gehackt of een virus binnensluipt? Of als de usb-stick met gegevens zoekraakt?

    Zzp’ers presteren goed

    Zelfstandigen zonder personeel presteren over het algemeen goed. 38 procent zag de afgelopen drie jaar de omzet stijgen. Bij 42 procent bleef de omzet gelijk, 21 procent zag de inkomsten dalen.

    Verdere groei zzp’ers in 2015

    Nederland telt eind 2015 1.777.183 bedrijven. Nooit eerder stonden er zoveel bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Alleen al de laatste vijf jaar zijn er bijna 400.000 bedrijven bijgekomen. Vooral vrouwen en 65-plussers hebben veel vaker een bedrijf.

    Column Tineke: Omzet

    Alweer is er een nieuw jaar ingegaan, ik hoop dat dit voor iedereen een goed jaar wordt. Eind december is het altijd een heel gedoe, met tellen, boekhouding afsluiten. Het is mij allemaal weer op tijd gelukt. Afgelopen jaar is onze omzet toch wel wat gedaald in vergelijking met het jaar daarvoor.

    Neem het heft in handen

    Als pedicure bezig zijn met timemanagement? Dat is toch meer iets voor managers in bedrijven, zult u denken. Maar ook pedicures ervaren steeds meer tijdsdruk en stress en hebben het gevoel achter de feiten aan te hollen en zelf geen grip meer op zaken te hebben. Dat kan het gevoel van tijdsdruk en daarmee ook van stress verder versterken. Hoe kan timemanagement helpen meer grip te krijgen?

    Laurine van Riessen, schaatsster/baanwielrenster: ‘Ik ben zuinig op mijn voeten’

    Laurine van Riessen was tot en met 2015 nationaal en internationaal succesvol op de schaats, maar blijkt ook snel bij het baanwielrennen. Eind december 2015 was ze bij de NK baanwielrennen in Alkmaar op drie onderdelen de beste. Ze is zuinig op haar voeten. “Ik heb ze nodig om mijn kracht over te brengen.”