Podopost magazine nr. 1, 2020

  Podopost cover februari 2020

  De nieuwe editie van 2020 staat in het teken van thema sport. Daarbij zoemen we in het kort in op tien verschillende sporten en de daarbij behorende voetklachten. En we gaan uitgebreid in op de schaatssport. Hoe het te werk gaat in het sportmedisch adviescentrum van Papendal leest u in het artikel van Toine de Graaf. Tevens staat het thema samenwerken in 2020 centraal. De eerste editie gaat over de samenwerking tussen pedicure en fysiotherapeut. De bijzondere casus laat de aanpak zien van risicovoeten bij een cliënt met een dementieel beeld. Tot slot verricht Bernadet een goede daad.

  Logo_Podopost

  Voorwoord: Samenwerking

  Als we kijken naar waar de pedicure tegenwoordig staat, dan is er in plusminus 50 jaar tijd veel veranderd. Er zijn nieuwe behandelmethodes gekomen. De voetverzorging is steeds uitgebreider geworden. Naast de standaard voetverzorging bieden pedicures cosmetische behandelingen en/of medische voetzorg. Doelgroepen zijn gevarieerder: van volledig gezonde mensen tot mensen met een chronische ziekte, van vrouwen tot mannen, van pubers tot senioren, en ook sporters behoren tot de mogelijke klantenkring.

  Anjo Braspenning aan het werk

  ‘Als medisch pedicure sport kan ik klanten beter helpen’

  Medisch pedicure Anjo Braspenning (43) werkt parttime in haar praktijk aan huis in Zundert. Voorheen werkte zij als kwaliteits- en procesmanager bij een logistiek bedrijf. “Door mijn analytische achtergrond ben ik continu bezig met het verbeteren van mijn behandelingen. Ik bekijk of alles wat ik doe nuttig en efficiënt is.” Op die manier kan zij haar behandeltijd inkorten en de hoeveelheid afval verminderen.

  Aanpak pedicure van voetklachten bij schaatsen

  Schaatsen is een Hollandse en authentieke sport die in Nederland door zo’n 1,3 miljoen mensen wordt beoefend. Het is de 2e volkssport in Nederland met 5 miljoen schaatsfans. Tevens is het de 2e sport in Nederland als het gaat om tv-aandacht. Shorttrack en inlineskaten wordt zelfs gezien als ‘jong’ en ‘trendy’.

  Werk aan jouw eigen positieve mindset

  Tijdens een coachsessie met een pedicure die met prachtige plannen bezig is, kreeg ik een bijna smekende vraag: “Hoe verander ik mijn mindset?” Ik vond het een mooie vraag en zelfs zo mooi dat ik er een artikel aan wijd. Want iedereen kent ze wel, van die gedachten in je hoofd. Zolang dit positieve gedachten zijn zoals ‘Wat ben jij goed bezig’, is er niks aan de hand. Maar zodra dit belemmerende gedachten worden, is het verstandig om hier eens bij stil te staan. Onze gedachten hebben namelijk behoorlijk wat invloed op ons handelen.

  SamenWerkenFysio

  ‘Elkaar leren waar op te letten voor doorverwijzing naar elkaar’

  Karin van den Breul is medisch pedicure en medisch pedicure sport. Ze heeft sinds oktober 2019 haar praktijk in sportschool Active Fit and More van fysiotherapeut Marco Smink in Scherpenzeel. Daar sportte ze zelf en ze merkte een overeenkomst in hun manier van denken over de zorg en omgaan met patiënten. Toen Van den Breul op zoek ging naar een praktijkruimte was het lijntje snel gelegd.

  Logo_Podopost

  Column: Een goeie daad

  "Ik wil met de trein naar een museum in A. Als ik op zaterdagochtend vanaf het parkeerterrein naar het station oversteek, zie ik een grote mensenmassa bij de bushalte staan. Oei, de trein rijdt niet vanwege een aanrijding met een persoon, te triest voor woorden. Wat nu gedaan? Ik besluit met de auto naar de eerstvolgende stad te rijden en daar de intercity te nemen.

  nagels en huid

  Voetverzorging bij dementieel beeld en diabetische risicovoeten

  Meneer Groenewegen1 (70) heeft diabetes mellitus type 2. De huid van zijn voeten is uiterst kwetsbaar. Door de ziekte van Alzheimer zijn de screeningsmogelijkheden beperkt. Medisch pedicure Hettie Klootwijk verzorgde zijn voeten tot aan zijn opname in een psychogeriatrisch verpleeghuis. Sindsdien neemt medisch pedicure Esther Sniekers dit voor haar rekening. Beiden vertellen over hun benaderingswijze bij mensen met een dementieel beeld.

  Loopanalyse

  ‘We kunnen mooie dingen met zolen, maar sportschoenen zijn de basis’

  Sportcentrum Papendal is hét kloppend hart van de topsport in Nederland. In de bossen bij Arnhem maken honderden topsporters gebruik van diverse faciliteiten. Eén daarvan is VSO voet- en loopanalyse. Daarbij wordt met behulp van geavanceerde meetapparatuur gewerkt aan (preventie van) voetgerelateerde klachten en verbetering van prestaties. Een kijkje achter de schermen.

  Logo_Podopost

  Vraag & Antwoord: ‘Is vaseline nu wel of niet nuttig?’

  In deze Vraag & Antwoord vraagt een pedicure zich af of vaseline wel of niet nuttig is, omdat zij hierover verschillende meningen hoort. Dermatoloog Johan Toonstra geeft uitgebreid antwoord.

  wielrenner

  Aandacht voor typerende blessures en (voet)klachten bij 10 sporten

  In Nederland is bijna 1 op de 4 mensen lid van een sportvereniging. Daarnaast zijn er nog miljoenen sporters die niet bij een bond zijn aangesloten. Helaas kent elke sport ook risico’s op (voet)blessures en -kwetsuren die typerend zijn voor die sport. Preventiemaatregelen en aandacht voor veelvoorkomende blessures en kwetsuren kunnen erger voorkomen. Wij zetten de ins en outs voor 10 veel beoefende sporten op een rij.

  Logo_Podopost

  Column: Samenwerking met zorgverleners en collega’s

  Er komen mij wel eens dingen ter ore waarvan ik denk: ‘Nee dit kan echt niet!’ Bijvoorbeeld een klacht van een podotherapeut die via een cliënt hoorde dat de betreffende pedicure had gezegd dat zij geen goede podotherapeut was. Hoe kan dit? En wat kun je doen om te zorgen dat je woorden niet verdraaid worden?

  Annemieke van Waterschoot

  Klanttevredenheid: ‘“Welkom Annemieke”, zei ze toen ik voor ‘t eerst bij haar kwam’

  Annemieke van Waterschoot ging online op zoek naar een pedicure, maar van de meeste websites werd ze niet warm of koud. Uiteindelijk belde ze een pedicure die bij haar in de buurt woonde, maar geen up-to-date website had. “Met haar voelde ik meteen een klik. Haar behandelingen geven me een enorme energie-boost.”

  Voetenwerk, februari 2020

  Voetenwerk, februari 2020

  ProVoet voorzitter Ron Verschuren gaat in op maatschappelijke discussies die ook pedicures raken. In het artikel 'Het merk ProVoet op een voetstuk' lezen we wat Nathalie Klopman van het stafbureau dagelijks druk mee in de weer is.