Podopost magazine nr. 1, 2021

  We spreken ProVoet-voorzitter Ben Wagemakers over de verdere professionalisering van pedicures. We horen het verhaal achter het uitstel van de Zorgmodule. In de casus lees je over hoektangtechnieken bij een ingroeiende nagel (inclusief kennistoets). Psycholoog Myrthe Weijschedé gaat in op de invloed van de coronacrisis op de psyche. Jeannet Schuurman onderzoekt wat de coronacrisis ons als pedicures oplevert. En dermatoloog Johan Toonstra bespreekt blauwe verkleuringen aan de voeten.

  Lees hier de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.

  Logo_Podopost

  Voorwoord: Jaarthema Samen voor Kwaliteit

  Een nieuw jaar beginnen met een schone lei. Dat is wat de meeste mensen het liefst zouden willen. Helaas zitten we nog midden in de 2e lockdown. Podopost peilde of pedicures deze tweede lockdown anders hebben beleefd dan de eerste.

  Op bezoek: ‘Als ambulante pedicure in een zorghotel moet je anticiperen’

  Kirstin Chorus is van oorsprong sociaalpedagogisch hulpverlener (SPH), maar inmiddels heeft ze haar eigen pedicurepraktijk, Voet-Optimaal, in het Limburgse Herten.

  ProVoet-voorzittter Ben Wagemakers: ‘Regionale kracht inzetten om verder te professionaliseren’

  Waar de aanpak van ProVoet voorheen in het teken stond van 'Samen steeds sterker' heeft het nieuwste beleidsplan het motto 'Iedereen doet mee'. Podopost sprak voorzitter Ben Wagemakers over deze nieuwe koers.

  Logo_Podopost

  Column Bernadet: Partner participatie?

  Ik zou ze de kost niet willen geven, al die levenspartners van pedicures die nauw bij het bedrijf betrokken zijn. Partners met twee rechterhanden werpen zich in den beginne doorgaans al op tot de schepper van de praktijkruimte.

  Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera nu eindelijk uitgerold

  Begin maart 2020 had Podopost een interview met ProVoet-beleidsmedewerker Marry van Baren en NVvP-bestuurslid Michel Boerrigter over de nieuwe Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera. Deze stond toen op het punt landelijk te worden uitgerold.

  Logo_Podopost

  Column Tineke: ‘RRR…’

  Nee, ik heb het niet koud en ik ga ook niets schrijven over het R-getal. De R'en van Rust, Reinheid en Regelmaat.

  Casus: Hoektangtechnieken in de hoofdrol

  Een ingroeiende nagel veroorzaakt doorgaans veel pijn. Volgt er geen adequate behandeling, dan kan een (ontstoken) ingegroeide nagel het gevolg zijn. Daarom is het belangrijk om dit probleem deskundig aan te pakken.

  De psychische gevolgen van de coronatijd. ‘Er wordt een groot beroep gedaan op onze veerkracht’

  Het coronavirus en de maatregelen daartegen hebben invloed op het psychisch welbevinden van mensen. Angst, somberheid, onzekerheid en stress liggen op de loer. Hoe kun je dit als pedicure signaleren bij cliënten en wat doe je dan?

  Contractering met de podotherapeut

  Wanneer je als pedicure medisch noodzakelijke voetzorg levert, heb je daarvoor vaak een contract met een podotherapeut afgesloten. Het is verstandig om niet alleen de zorgafspraken vast te leggen, maar ook wat zakelijk is overeengekomen.

  Coronacrisis, een harde leerschool?

  Als half maart 2020 de eerste lockdown ingaat, weet de pedicure weer precies hoe het ervoor staat. De overheid categoriseert de pedicure namelijk gewoon onder 'uiterlijke verzorging'.

  Dermatologie: Oorzaken van blauwe verkleuringen aan de voet

  Een blauwe kleur aan de voet duidt in de eerste plaats op de aanwezigheid van zuurstofarm (veneus) bloed. Dit kan uiteenlopende oorzaken hebben en is soms ook alarmerend, zoals bij het blauwe-tenensyndroom. Dermatoloog Johan Toonstra geeft tekst en uitleg in woord en beeld.

  Pdf Podopost, nr. 1, februari 2021

  Podopost nr. 1 februari 2021 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.