Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Tineke: ‘RRR…’

Tineke de Beer
Nee, ik heb het niet koud en ik ga ook niets schrijven over het R-getal.
Bij het opvoeden van kinderen zijn de 3 R'en heel belangrijk, zei mijn moeder altijd. Nu ik zoveel jaar als (medisch) pedicure ervaring heb opgedaan, denk ik: die R'en zijn ook belangrijk bij pedicurebehandelingen. De R'en van Rust, Reinheid en Regelmaat.
Logo_Podopost
Nee, ik heb het niet koud en ik ga ook niets schrijven over het R-getal.
Bij het opvoeden van kinderen zijn de 3 R’en heel belangrijk, zei mijn moeder altijd. Nu ik zoveel jaar als (medisch) pedicure ervaring heb opgedaan, denk ik: die R’en zijn ook belangrijk bij pedicurebehandelingen. De R’en van Rust, Reinheid en Regelmaat.
De 1e R van Rust is heel belangrijk. Als je rustig kunt werken, maak je minder fouten. Je kunt je beter concentreren en dus accurater werken. Tijdens de behandeling steeds op de klok kijken omdat je bang bent dat je uitloopt, is niet rustig. Gestoord worden tijdens een behandeling door telefoon of iemand die iets wil vragen uiteraard ook niet. De deur van de behandelkamer openlaten zodat je kunt horen wat er verder in het pand gebeurt, werkt ook niet rustig. Daarnaast is het voor de cliënt een probleem vanwege de privacy. Die cliënt vertelt tijdens de anamnese van alles over aandoeningen en problemen. Dat doen ze niet meer als ze het idee hebben dat er iemand mee kan luisteren. En stel dat iemand meeluistert en het dan aan anderen doorvertelt, dat kan dus echt niet! Dan is het mogelijk dat die cliënt opeens aangesproken wordt door een buur die bijvoorbeeld zegt: wat vervelend joh, dat je chemobehandelingen moet ondergaan. Zoiets wil je toch niet veroorzaken? Dus zorg als pedicure voor die Rust en privacy aan alle kanten.
De 2e R van Reinheid is net zo belangrijk. Uiteraard weten we dat al vanuit onze opleiding, maar passen we alles nog wel toe zoals we geleerd hebben?
Goede wondverzorging als je per ongeluk een wondje hebt gemaakt, mag niet vergeten worden. Als je dat goed blijft doen, voorkom je klachten over veroorzaakte infecties. Daarnaast ben je ook nog eens verplicht om te werken volgens het Bedrijfshandboek voor de pedicure en medisch pedicure. Regels over hygiëne veranderen door gewijzigde inzichten. En die gewijzigde regels moet je volgen. Nu moet je ook nog werken volgens het COVID-19-protocol. Lastig, maar wel superbelangrijk.
De 3e R van Regelmaat. Hoe zal ik dat eens zeggen. Regelmatig werken volgens een bepaalde volgorde zorgt dat je niets overslaat. Er zijn collega’s die niet werken volgens een bepaalde regelmaat en elke keer iets anders doen. Ze beginnen het ene moment aan de rechtervoet, de volgende keer doen ze eerst alle nagels en vervolgens starten ze de keer daarop aan de linkervoet. Ondertussen gezellig babbelend over de vakantie of zoiets. Juist die regelmaat geeft een cliënt vertrouwen in jouw behandeling, want ze weten op een gegeven moment wat je gaat doen. Het bijzondere is dat ik ook bij andere zorgverleners dit soort acties zie. De tandarts, de huisarts, de fysiotherapeut, overal worden die 3 R’en niet altijd aangehouden en dat is jammer.
‘Juist die regelmaat geeft een cliënt vertrouwen in jouw behandeling’

Laten wij als pedicures nu eens hier het voorbeeld in zijn.”

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-021-1386-x/MediaObjects/12480_2021_1386_Fig1_HTML.jpg
Tineke de Beer, ervaren medisch pedicure, inmiddels met pensioen. Een van de eersten in Nederland die een praktijk had met zes pedicures in dienst, voormalig docent en bestuurslid van ProCERT