Podopost magazine nr. 4, 2017

  In dit nummer besteden we extra aandacht an de cosmetische kant van het pedicurevak. In het kader van 30 jaar Podopost kijken we naar de cartoons van Arthur Kessels. Bernadet legt de lat hoog en we besteden aandacht aan een testkit om eenvoudig schimmelinfecties aan nagels aan te tonen.

  Voorwoord: Cosmetisch

  Dat het aantal lezers van een blad als De schoonheids-specialist volgens Marktdata.nl tussen 2015 en 2016 bijna is verdubbeld, toont aan hoe veel belangstelling er is voor de wellnessmarkt. Die interesse is er ook vanuit veel pedicures, omdat ze de afwisseling in het werk zo waarderen, of omdat ze een bewuste keuze voor de cosmetische kant hebben gemaakt. In deze uitgave staat die cosmetische kant centraal onder meer met hamambehandeling voor voet en onderbeen, hotstonemassage en nailart en ook voor de rubriek Op bezoek zijn we langs geweest bij een salon die schoonheidsbehandelingen combineert met pedicuren.

  Op bezoek bij jonge schoonheidsspecialiste Karin de Vries: Ambitieus en perfectionistisch

  In Karins Schoonheidssalon behandelen Karin de Vries en haar team niet alleen de cliënten, maar ook willen ze hen een echt wellnessgevoel geven. Een prachtige ontvangstruimte, rustige muziek, koffie mét likeurtje en slagroom; alles is gericht op totale ontspanning voor de cliënten. Karin is ambitieus. “Als het aan mij ligt, staat er straks in Kollum een prachtig wellnessresort.”

  Column Bernadet: Reputatie

  “Het succes van je praktijk hangt nauw samen met je reputatie op de afzetmarkt. Die reputatie moet je bij de start van je bedrijf van de grond af zelf opbouwen. Je moet ’m als het ware verdienen. Voor een beginnende pedicure is dat geen peuleschil. Je bent nog onervaren, want in het praktijklokaal kwam je lang niet alle soorten en maten voetproblemen tegen.

  Marble nailart met sharpies – De laatste trend op het gebied van nagelversiering

  Met de zomer in aantocht, kunnen de teennagels weer wat extra kleur gebruiken. Open schoenen komen weer uit de kast en dames willen graag een leuke kleur op de tenen en het liefst mét een mooie fleurige nailart. Een leuk extraatje voor vaste klanten, maar het kan ook zeker nieuwe klanten opleveren.

  Jolanda Hofland geeft hamambehandelingen voor voeten en onderbenen: ‘Een luxe beleving en pure verwennerij’

  Een hamambehandeling is een natte bedoening met veel schuim en water in een badhuisachtige omgeving. Maar er is ook hamambehandeling voor de voeten en onderbenen en daar heb je echt geen Turks badhuis voor nodig. Jolanda Hofland laat journalist Hester Zitvast in haar salon zien en ervaren dat het een welkome en ontspannende aanvulling of extra verwennerij kan zijn.

  Arthur Kessels maakte cartoons voor de eerste Podopost’s: ‘Voor een vleugje humor’

  Toen de allereerste Podopost in 1987 als serieus vakblad in de steigers werd gezet, mocht er van de makers ook wel een vleugje licht en lucht bij. Daar werd illustrator Arthur Kessels voor gevraagd. “Ik wist niets over voetzorg, maar met het onderwerp ‘voeten’ kon ik wel iets bedenken.” Hij leverde 20 jaar lang voor elk nummer een cartoon.

  Eelt verwijderen voor schone wond

  Medisch pedicure Lida Lensvelt heeft een eigen praktijk in Bergen (NH) en is ook al jaren lang verbonden aan de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Ze heeft een vaste positie in het diabetisch voetenteam, dat in maart 2016 in het ziekenhuis in Alkmaar werd opgezet.

  Casus: Metamorfose: van traumanagel tot modelnagel

  Tot verdriet van Marije Konings (41) raakte de matrix en het nagelbed van de linker hallux door operatief ingrijpen onherstelbaar beschadigd. Tijdens de zomermaanden verstopte ze haar aangetaste nagel steevast onder een pleister of in een dichte schoen. Medisch pedicure Ellis Wienen transformeert de traumanagel in een glanzende acrylnagel die gezien mag worden.

  Pedicure en schoonheidsspecialiste Wies Steenvoorden: ‘Hotstonemassage vereist ervaring’

  Er bestaan nogal wat misverstanden over hotstonemassage. Menige salon adverteert met een fraai vrouwenlichaam waarop stenen liggen. Terwijl het bij hotstonemassage draait om het masseren met behulp van stenen. “Als je die stenen gewoon op een lichaam legt, kun je zelfs brandwonden veroorzaken”, vertelt pedicure en schoonheidsspecialiste Wies Steenvoorden-Looyenstijn.

  Zelf testen op schimmelnagels

  De FungiCheck is een nieuwe testkit die aantoont of een nagel is geïnfecteerd met een schimmel (dermatofyt). De bepaling duurt nog geen kwartier en kan gedaan worden door de (medisch) pedicure zelf. De kit is ontwikkeld in Japan, waar ook wetenschappelijke studies zijn gedaan. “De test geeft zekerheid en bespaart kosten en ongemak voor de cliënt.”

  Medi Zorg Services: ‘We nemen de tijd voor de klant’

  Niet alleen Podopost heeft dit jaar een jubileum ook sommige groothandels vieren dit jaar feest. Een van deze groothandels is Medi Zorg Services in Almelo waar Ruud en Helma Huffmeijer al 20 jaar de scepter zwaaien. Beiden verheugen zich op hun jubileumfeest dat in het weekend van 10 en 11 juni is.

  Column Tineke: Bijscholing

  “Afgelopen week zijn we met het team weer eens naar een bijscholingscursus geweest. Meestal kiezen we scholingen in ons directe vakgebied. Nu hebben we een keer een scholing in verkooptechniek gedaan. Ik moet zeggen voor velen van ons een eyeopener, ook voor mijzelf al zit ik al 35 jaar in het vak. Wat leer je dan in zo’n cursus, hoor ik iedereen denken, want ik wil mijn cliënten helemaal niets aanpraten.

  Hoeveel cliënten kan uw praktijk aan?

  Lida van de Wetering die geïnterviewd werd voor Op bezoek in Podopost 1 riep met haar klantenbestand van 2500 cliënten nogal wat vragen op. “Hoe bedient u alleen 2500 cliënten? Of duren de behandelingen maar tien minuten? Vrije tijd, hoe zit het daar mee?” Hoeveel cliënten kunt u eigenlijk aan en hebt u nodig om uit een pedicurepraktijk een acceptabel inkomen te realiseren?

  Op ’n voetstuk: Kok Laurens Wertwijn – Een prachtig maar zwaar beroep

  “Ik ken niet één kok die tot zijn pensioen als kok is blijven werken”, vertelt Laurens Wertwijn, kok bij Restaurant Luden te Utrecht. “Vrijwel iedere kok heeft voetklachten. Het is een fantastisch vak. Ik zou echt met niemand willen ruilen. Maar je moet er wel veel voor over hebben.”