Podopost magazine nr. 5, 2021

  Centraal in deze editie staan cliënten met een beperking. Zowel in de casus als in Op bezoek is er aandacht voor (de omgang met) slechtziende en slechthorende cliënten. De kennistoets gaat in op auditieve en visuele aandoeningen. En verder onder meer: sprak Podopost met Petra van Dam, vice-voorzitter van NVOS-Orthobanda over de kwaliteit van de voetzorg. Zij heeft een duidelijke boodschap voor pedicures. Jeannet Schuurman buigt zich over de uitdagingen van een vak dat verkeert op het grensvlak van zorg en verzorging. En Chantal Heefer belicht de bv en eenmanszaak.

  Lees hier de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.

   

  Logo_Podopost

  Voorwoord: Haperende zintuigen

  De geur van regen op het asfalt tijdens een zomerse dag, een verrukkelijk gerecht, een zacht briesje op je huid, de glimlach van een dierbare, de mooiste muziek. Het zijn allemaal belevingen waarvoor je je zintuigen nodig hebt. Niet iedereen kan van al die zintuigen gebruikmaken.

  Op bezoek: ‘Ik begroet de cliënt met een knipbeweging in zijn of haar handpalm’

  Mirjan Boot werkt vol enthousiasme als medisch pedicure in Sint-Michielsgestel. Al een kleine tien jaar verzorgt ze ook de voeten van zes mensen uit een Kentalis¹-woongroep. Het zijn bijzondere cliënten, want naast hun verstandelijke beperking zijn zij doofblind, doof en/of zeer slechtziend.

  Petra van Dam: ‘Zorg voor schaalvergroting en een vaste woordvoerder’

  Ditmaal in onze interview-serie een gesprek met Petra van Dam, de vicevoorzitter van brancheorganisatie NVOS-Orthobanda. Van Dam vertelt hoe haar sector van schoentechnici en -technologen de kwaliteit waarborgt en samenwerkt met pedicures.

  Zorg versus verzorging

  De beroepsgroep van medisch pedicures komt steeds meer in een spagaat terecht. We voelen ons vaker verwant met de zorg, maar economisch gezien vallen we onder de sector uiterlijke verzorging. De gezondheidszorg stelt andere (kwaliteits)eisen dan de uiterlijke verzorging.

  Logo_Podopost

  Column Tineke: Meer respect

  ProVoet werkt aan de kwaliteit van (medisch) pedicures. Zo staat tenminste in het beleidsplan voor de komende jaren. Eerste stap is de ontwikkeling van het RIAB-protocol.

  Logo_Podopost

  Column Bernadet: Grenzen aan mededogen

  Mevrouw de W. en haar 45-jarige, nog thuiswonende zoon Pieter zijn beiden al een aantal jaren cliënt bij mij. Op een kwade voorjaarsdag in 2019 verongelukt Pieter. Een enorme schok en vreselijk voor zijn moeder.

  Casus: Voetverzorging bij cliënten met een zintuiglijke beperking

  Meneer Goossens¹ en Saskia Daalmans¹ hebben een zintuiglijke beperking. Medisch pedicure Arlette de Jongh en haar collega Eva van den Assem vertellen over de aanpak van de voetproblemen van deze cliënten en hoe ze rekening houden met hun specifieke situatie. De slechtziende of -horende klant komt zelf ook aan bod en deelt zijn of haar ervaring met de behandeling.

  Voors en tegens van bv en eenmanszaak

  Bij het oprichten van je praktijk als pedicure heb je bewust of wellicht onbewust gekozen voor een bepaalde rechtsvorm. In dit artikel ga ik in op de verschillen en overeenkomsten tussen de eenmanszaak en de besloten vennootschap.

  Welke auditieve en visuele beperkingen kennen we?

  Auditieve en visuele aandoeningen zijn er in vele soorten en maten. Nederland telt naar schatting 1,5 miljoen mensen met een gehoorbeperking en meer dan 250.000 personen kampen met een visuele handicap.

  Pdf Podopost nr. 5, juni 2021

  Podopost nr. 5 juni 2021 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.

  Voetenwerk, juni 2021

  In het Voetenwerk van juni gaat ProVoet-voorzitter Ron Verschuren in op het belang van samenwerking en het opbouwen van een netwerk.