Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorwoord: Haperende zintuigen

Maureen Limpens
De geur van regen op het asfalt tijdens een zomerse dag, een verrukkelijk gerecht, een zacht briesje op je huid, de glimlach van een dierbare, de mooiste muziek. Het zijn allemaal belevingen waarvoor je je zintuigen nodig hebt. Niet iedereen kan van al die zintuigen gebruikmaken.
Logo_Podopost
De geur van regen op het asfalt tijdens een zomerse dag, een verrukkelijk gerecht, een zacht briesje op je huid, de glimlach van een dierbare, de mooiste muziek. Het zijn allemaal belevingen waarvoor je je zintuigen nodig hebt. Niet iedereen kan van al die zintuigen gebruikmaken. Ik kan me als horende en ziende lastig voorstellen hoe het is om niks te horen en niks te zien, laat staan hoe het voelt als je doofblind bent. Dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn, kunnen voor iemand die doof of blind is een obstakel vormen.
Een aantal jaren geleden reed ik mijn moeder in een rolstoel door Amsterdam. We waren in de bekende buurt De 9 Straatjes. Ik werd mij toen pas bewust van de hoeveelheid obstakels die je tegenkomt op de sowieso al veel te smalle voetpaden: dwars geparkeerde fietsen, omhoogstekende stoeptegels, reclameborden, paaltjes, hondendrollen. Iemand die blind is, heeft daar een hele kluif aan.
En hoe doe je dat als je als dove bij een zorgverlener langs gaat? Communicatie an sich is al lastig genoeg tussen mensen die wel goed kunnen horen en zien.
Reden genoeg voor Podopost om deze keer aandacht te schenken aan cliënten met een zintuiglijke beperking in de pedicurepraktijk. In deze uitgave komen zowel cliënten als pedicures aan het woord. Tevens gaan we dieper in op veelvoorkomende visuele en auditieve aandoeningen. Op de website van Podopost kun je een video vinden waarin gebarentolk Maloush Köhler veelvoorkomende woorden in de pedicurepraktijk in gebaren weergeeft. Marianne Minkenberg is pedicure en zelf eenzijdig doof. Zij herkent waar haar dove en blinde cliënten tegenaanlopen. Ook haar verhaal lees je op de website.
Het verbaast me overigens dat ik nog regelmatig pedicures hoor zeggen, dat ze niet weten dat Podopost een website heeft. Dat is jammer, want hier vind je veel extra informatie, zoals video’s over uiteenlopende onderwerpen, vaak in aanvulling op verhalen uit het blad.

En naast alle artikelen uit ons tijdschrift (alleen toegankelijk voor abonnees) vind je er ook allerlei aanvullende berichten en bijdragen. Je ontdekt deze artikelen en video’s als je op de homepage naar beneden scrolt. Je ziet dan rechts het kopje ‘Extra’. Als je lid bent van brancheorganisatie ProVoet log je in via de ProVoet-site. Ben je geen lid van ProVoet dan maak je een BSL-account aan.

Maureen Limpens, hoofdredacteur

m.limpens@bsl.nl