Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Tineke: Meer respect

Tineke de Beer
ProVoet werkt aan de kwaliteit van (medisch) pedicures. Zo staat tenminste in het beleidsplan voor de komende jaren. Eerste stap is de ontwikkeling van het RIAB-protocol.
Logo_Podopost

ProVoet werkt aan de kwaliteit van (medisch) pedicures. Zo staat tenminste in het beleidsplan voor de komende jaren. Eerste stap is de ontwikkeling van het RIAB-protocol. Wat staat voor: Risico-Inventarisatie, Analyse en Behandelplan. Onderdeel hiervan is een intakeprocedure die bedoeld is voor de pedicure, medisch pedicure, medisch pedicure oncologie én medisch pedicure sport. Zo kan dus elke professional binnen de eigen categorie zijn of haar afwegingen maken. Gevolgd door een goed uitgevoerde behandeling of juist de keuze om niet te behandelen en een doorverwijzing te doen.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-021-1444-4/MediaObjects/12480_2021_1444_Fig1_HTML.jpg
Tineke de Beer, ervaren medisch pedicure, inmiddels met pensioen.
Een van de eersten in Nederland die een praktijk had met zes pedicures in dienst, voormalig docent en bestuurslid van ProCERT.
De RIAB-procedure begint met een korte intake voor bij de telefoon. Dat is handig, want dan kun je direct bepalen of deze cliënt bij jou thuishoort of toch bijvoorbeeld bij de medisch pedicure oncologie. Volgende stap is het anamneseformulier, dan volgt voetonderzoek en een screening bij de mensen met een verhoogd risico. Deze drie delen vormen de risico-inventarisatie. Aan de hand van deze gegevens kun je analyseren of er risico’s zijn waarmee je rekening dient te houden of dat je cliënten in sommige gevallen juist door moet verwijzen. Als je gaat behandelen maak je dus een behandelplan.
Het RIAB-protocol wordt nu ontwikkeld en komt straks op papier en digitaal in de markt. Met kruisjes kun je dus heel snel invullen wat er wel of niet aan problemen zijn. Eerst gaan nog een aantal pedicures en medisch pedicures proefdraaien met de RIAB-opzet om de eventuele fouten eruit te halen. Daarna komt het voor elke (medisch) pedicure, opleiding- en exameninstantie beschikbaar. Of daarvoor betaald moet worden weet ik niet, dat bepaalt ProVoet. Maar als je nu analysekaarten aanschaft, wordt dat straks een digitaal formulier.
Hoe mooi zou het zijn als elke pedicure op eenzelfde manier wordt opgeleid om risico’s in te schatten en daarnaar te kunnen handelen. Ik weet het, dat is nog een hele weg te gaan, maar dit RIAB is een mooie aanzet. En als iedere pedicure hiermee gaat werken is het voor andere disciplines ook meteen helder wat een pedicure doet voordat ze gaat behandelen. Dat is nu helaas een struikelblok bij bijvoorbeeld artsen. Zij hebben vaak geen idee waar de pedicure allemaal naar kijkt en wat ze wel en niet kan, weet en mag behandelen.
In eerste instantie wordt het dus een digitaal invulformulier, daarna is er sprake van of het ook ontwikkeld kan worden voor een app en wellicht ook in een cliëntensysteem. Maar dat vraagt nog wel wat meer tijd.
Als wij nu massaal volgens dit RIAB-protocol gaan werken, dan kan ProVoet dit straks bij de andere disciplines bekend gaan maken. Ik hoop van harte dat we hiermee onze kwaliteit omhoog kunnen brengen en daardoor meer respect bij andere disciplines afdwingen.
‘Artsen hebben vaak geen idee wat de pedicure kan, weet en mag’
Wellicht is er voor veel (medisch) pedicures wat extra informatie nodig om hiermee te kunnen gaan werken. Er zijn gelukkig opleiders genoeg die in een webinar tekst en uitleg willen geven.
Op naar een positieve toekomst na deze nare periode van anderhalf jaar met de pandemie.