Podopost magazine nr. 6, 2021

  Traditioneel staat in editie 6 in het teken van scholing. Met het uitkomen van het BKD Oncologie hebben we dat deze keer gecombineerd met het het onderwerp oncologie. In de casus krijgt medisch pedicure Ingna Breedeveld een oncologische patiënt op doorverwijzing van de arts. De kennsitoets gat over oncologische huid- en nagelafwijkingen. En we hebben een interview met oncodermatoloog Annemie Galimont die de kwaliteit van de oncodermatologische zorg nationaal en internationaal wil waarborgen. Jeannet Schuurman gaat dieper in op wat te doen met no-shows.

  Lees hier de volledige pdf of bekijk hieronder de losse artikelen.

  Logo_Podopost

  Voorwoord: Blijven leren

  Deze uitgave staat in het teken van scholing. Om even een range te schetsen: peuters tussen de 18 en 24 maanden worden zich al bewust van de relatie tussen oorzaak en gevolg en kunnen vanaf dat moment leren.

  Op bezoek: ‘Ook in het ziekenhuis werken we nu volgens protocol’

  Carien Lemein en Yvonne Scheffer (beide van 1967) werken met hun Medisch Pedicure Praktijk Voetzorg Zwolle op vier locaties, waaronder ziekenhuis Isala. Stilstaan is er niet bij voor deze twee ambitieuze vrouwen.

  ‘Sorry, ik ben u helemaal vergeten’

  Afspraken die niet worden nagekomen, het is de dagelijkse realiteit in de pedicurepraktijk. In de meeste algemene voorwaarden (als die er al zijn) is opgenomen dat afspraken die niet minimaal 24 uur van tevoren worden afgezegd in rekening worden gebracht.

  Annemie Galimont: ‘Screening voetproblemen moet standaard in oncologisch programma’

  Chemo-, immuuntherapie en doelgerichte therapie kunnen voor ernstige voetproblemen zorgen. Daarom is gerichte aandacht voor oncodermatologische zorg noodzakelijk. 'Het is een onderschat probleem', stelt oncodermatoloog dr. Annemie Galimont.

  Hoe herken ik puntbloedinkjes?

  Als pedicure heb ik een signalerende functie. Als iemand met AstraZeneca is ingeënt kan hij/zij hoofdpijn of puntbloedinkjes krijgen. Maar hoe zien deze eruit? Waar komen ze meestal voor? Welke kleur heeft het?

  Logo_Podopost

  Column Tineke: Verloren tijd

  Tineke de Beer over omgaan met klanten die hun afspraak bij de pedicure vergeten zijn en over duidelijk beleid voeren qua betalen voor een vergeten afspraak.

  Logo_Podopost

  Column Bernadet: Trombosedeeltjes

  Vergezeld door haar man wandelt mevrouw J. begin juni de praktijkruimte binnen. Ik heb haar al bijna een jaar niet meer gezien. Ze dragen geen van beiden een mondkapje. 'Goeiemorgen samen!', verwelkom ik hen. 'Meneer J., hartstikke gezellig dat u meegekomen bent. Maar toch verzoek ik u om in de wachtkamer plaats te nemen.

  Scholingswijzer up-to-date

  Als pedicure blijf je graag bij in je vak. Niet alleen om je cliënt de beste zorg te kunnen bieden, maar ook om jezelf te blijven ontwikkelen en je vak verder te professionaliseren. Het overzicht met bij- en nascholing op de Podopost-website is weer volledig up-to-date. Hier vind je de scholing die het beste bij jou past.

  Casus: Nagelproblemen na chemotherapie

  Mevrouw de Jager (48 jaar) heeft een heftig traject voor de behandeling van borstkanker achter de rug. Als gevolg van de systeemtherapie hebben de nagels van haar handen en voeten allemaal losgelaten. Na het beëindigen van de chemotherapie zijn de meeste nagels hersteld. Alleen die van de halluces blijven echter problemen geven. Hiervoor meldt mevrouw zich op verwijzing van de arts in mijn praktijk.

  ‘Zelf een pakket samenstellen van cursussen, workshops of bijscholingen’

  Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft subsidies uit het traject NL Leert Door toegekend aan het samenwerkingsverband van brancheorganisatie ProVoet. Daarin doen verschillende (onder meer door ProVoet erkende) opleiders, twee examenbureaus en enkele partijen buiten de pedicurebranche mee. Amice Opleidingscentrum nam het initiatief voor de subsidieaanvragen voor gratis scholing en voor sectoraal maatwerk.

  PNZ lanceert intervisiebox: ‘Ik ben benieuwd hoe een collega naar mijn praktijk kijkt’

  Corona heeft ook de wereld van pedicures kleiner gemaakt. Een nieuwe intervisiebox helpt om weer met elkaar in contact te komen. Zo wordt het makkelijker om een kijkje in andermans keuken te nemen, bij de collega om de hoek óf aan de andere kant van het land.

  Logo_Podopost

  Oncologische huid- en nagelafwijkingen aan de voet

  Huid- en nagelafwijkingen aan de voeten komen vaak voor bij mensen die behandeld worden tegen kanker. Zowel de traditionele chemokuren als de nieuwere doelgerichte en immuuntherapie kunnen de mobiliteit en zelfzorg van de patiënt in het gedrang brengen.

  Voetenwerk, juli 2021

  In het Voetenwerk van juli beantwoordt de ProVoet-ledenservice onder dde FAQ uitgebreid vragen over de de AGB-code.

  Pdf Podopost nr. 6, juli 2021

  Podopost nr. 6, juli 2021 is beschikbaar als doorbladerbare pdf.