Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column Tineke: Verloren tijd

Tineke de Beer
Laatst zat ik te kijken naar het televisieprogramma Hier zijn de Van Rossems, deze keer waren ze in Schiedam. Ik moet altijd lachen om het nogal negatieve gemopper. Maar ze vertellen ook veel interessante dingen over de stad waar ze zijn. Maarten van Rossem was druk bezig met zijn betoog over de jeneverstokerij en opeens gaat zijn telefoon! Zijn zus zegt: Die had je uit moeten zetten! Hij gaf haar nog gelijk, kijkt op zijn telefoon en merkt op: O, het is mijn pedicure. Of hij nu zijn afspraak bij de pedicure niet nagekomen was of dat er iets anders was weet ik natuurlijk niet.
Logo_Podopost
Laatst zat ik te kijken naar het televisieprogramma Hier zijn de Van Rossems, deze keer waren ze in Schiedam. Ik moet altijd lachen om het nogal negatieve gemopper. Maar ze vertellen ook veel interessante dingen over de stad waar ze zijn. Maarten van Rossem was druk bezig met zijn betoog over de jeneverstokerij en opeens gaat zijn telefoon! Zijn zus zegt: Die had je uit moeten zetten! Hij gaf haar nog gelijk, kijkt op zijn telefoon en merkt op: O, het is mijn pedicure. Of hij nu zijn afspraak bij de pedicure niet nagekomen was of dat er iets anders was weet ik natuurlijk niet. Maar het bracht me wel op het idee om deze column eens te wijden aan de nogal eens ‘vergeten’ afspraak van onze cliënten.
Sommige mensen zijn daar heel gemakkelijk in. Als je ze belt zeggen ze bijvoorbeeld rustig, o dat is jammer, maar ik ben nu aan het winkelen. Als je pas gestart bent met je praktijk heb je de neiging om dat dan maar zo te laten en een nieuwe afspraak te maken. Maar eigenlijk kan dat natuurlijk niet. Je hebt tijd vrijgemaakt voor die persoon. En die tijd moet betaald worden. Maar wij pedicures zijn meestal te goed en nemen dat verlies van tijd en inkomen voor eigen rekening. Uiteraard gebeurt het ook dat een cliënt gewoon met iets ergs zit. Ik heb weleens meegemaakt dat een cliënt belde op het moment van de afspraak om te zeggen dat ze niet kwam omdat ze een aanrijding had veroorzaakt, gelukkig met alleen blikschade. Toen ze later kwam was ze er nog overstuur van. Ik vind dit dan een uitzonderingsgeval en zo zouden we er meer kunnen bedenken. De pedicure heeft dan het recht te beslissen of niet nagekomen afspraken in rekening worden gebracht of niet. Deze mevrouw wilde per se toch betalen.
‘Maarten van Rossem: O, de pedicure belt’

In andere gevallen moet de behandeling wel berekend worden. Mijn advies aan alle (startende) pedicures is dan ook: maak vanaf de start van je bedrijf duidelijk dat niet nagekomen afspraken in rekening worden gebracht. Je kunt er ook nog een tijd aan koppelen, bijvoorbeeld niet korter dan 24 uur voor de afspraak afzeggen. Een andere mogelijkheid is om cliënten zelf 48 uur voor de afspraak een mailtje te sturen. Maar dat kost, als je veel cliënten hebt, wel veel tijd. Je kunt ook een salonprogramma aanschaffen dat automatisch 48 of 24 uur vooraf een sms of mailtje stuurt naar de cliënt. Er kan dan nog steeds een kleine mogelijkheid zijn dat iemand het alsnog vergeet. Sommige mensen noteren niets meer in hun agenda, maar gaan helemaal af op zo’n mailtje of sms. Als dan het systeem een keer niet werkt zoals zou moeten, of de provider heeft een storing, dan heb je die dag kans op meerdere vergeten afspraken. Maar dan nog heeft de pedicure het recht om te beslissen of er betaald moet worden of niet. Laten we er nu eens voor zorgen dat onze cliënten ons serieus nemen en allemaal een duidelijk beleid qua betalen voor een vergeten afspraak gaan hanteren.

https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12480-021-1458-y/MediaObjects/12480_2021_1458_Fig1_HTML.jpg