Podopost magazine nr. 7, 2019

  In Podopost nr. 7 staan we stil bij de invloed van medicijnen op voeten, huid en nagels. Niet praktiserend apotheker Marc de Leeuw doet dat voor meerdere medicijnen en dermatoloog Johan Toonstra doet dat specifiek voor de interactie tussen miconazol en bloedverdunners. In de casus staat het onderwerp pijnbestrijden met poly-acrylgel centraal. En we staan stil bij de inkoop: waar let je op bij je keuze voor een groothandel en hoe zit het met goedkoop inkopen bij webshops?

  Voorwoord: Informatiebehoefte

  Als pedicure geeft het je veel voldoening als het je lukt om de met onychomycose aangetaste teennagels van je cliënt effectief aan te pakken. Uiteraard met de vereiste inzet van de cliënt zelf. Maar alvorens daaraan te beginnen, is het wel van belang dat je weet wat de werkzame stof van het antischimmelproduct is en of de eigenaar van de tenen bepaalde bloedverdunners slikt.

  ‘Ik wil graag nieuwe dingen blijven leren’

  Slechts een paar maanden geleden verruilde Marion van Schuppen met La Alegria Schoonheidsstudio haar praktijk aan huis voor een nieuwe salon. Hier kan ze met gepaste trots om zich heen kijken, maar ze kijkt vooral vooruit. Daarbij denkt de pedicure-schoonheidsspecialiste aan uitbreiding, verder leren en de samenwerking zoeken. Alegria betekent vreugde in het Spaans. Op bezoek in Langbroek spat de vreugde er inderdaad vanaf!

  Invloed van medicatie op voeten en huid

  Van oncolytica tot bloeddrukverlagers, veel geneesmiddelen kunnen bijwerkingen geven op voeten, huid en nagels. Ook zijn er medicamenten die een verhoogd risico op infecties geven of die wondgenezing vertragen. Van welke medicatie moet een pedicure op de hoogte zijn? Dit artikel geeft een bloemlezing van een aantal belangrijke groepen geneesmiddelen.

  Ook als starter 100 procent presteren

  Bernadet beschrijft in deze column feilloos haar vakantie ervaring met het onervaren personeel in een Oostenrijks hotel dat de boel met man en macht draaiende probeert te houden. Dit legt ze feilloos naast de situatie van pedicures die nog maar net hun diploma hebben en ook dan al moeten voldoen aan de hoge verwachtingen van hun klanten.

  ‘Ga het gesprek aan; nee heb je, ja kun je krijgen’

  Samenwerken is iets wat we op heel veel manieren doen. Maar wanneer het gaat om op een zakelijke manier samen te werken, vinden veel pedicures dat spannend. Alleen je visitekaartjes ergens neerleggen is nog geen samenwerken. Samenwerken vraagt om openheid en vertrouwen en dat is best kwetsbaar.

  ProVoet en NVvP vinden elkaar op inhoud, organisatie en uitvoering:

  Educatie gaat in de preventieve diabetische voetzorg een prominente rol spelen. In de Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera 2019 wordt hier uitgebreid op ingegaan. De nieuwe zorgmodule werd in mei dit jaar vers van de pers gepresenteerd tijdens het ‘International Symposium on the Diabetic Foot’. Brancheorganisatie ProVoet en de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) hebben er met volle overtuiging hun handtekening onder gezet.

  ‘Bij velen is onbekend dat je de combinatie beter kunt vermijden’

  Prothesenagels met poly-acrylgel

  Jaren geleden werden bij de problematische nagels van de halluci van meneer Bovens1 (65) een nagelextractie, respectievelijk een wigexcisie uitgevoerd. Sindsdien heeft hij ultrakorte, nauwelijks groeiende nagels. Het vrijliggende nagelbed voelt bij omgevingscontact erg pijnlijk aan. Prothesenagels met een poly-acrylgelsysteem blijken de nagels het beste te beschermen. Terwijl de cliënt over zijn ziektegeschiedenis vertelt, demonstreert medisch pedicure Igna Breedeveld haar werkwijze.

  ‘Als leerbedrijf blijf je ook zelf bij de les’

  Als pedicurebedrijf een leerplek bieden aan stagiaires? Dat kost veel tijd en energie, maar het levert je ook veel op. Dat kan Nancy Peter van Derma Clinic Vlodrop beamen. Zij biedt stageplaatsen aan zowel schoonheidsspecialisten als (medisch) pedicures en vindt het ontzettend leuk om het vak op die manier door te geven. “Je leert daar zelf veel van.”

  ‘Ik moet op mijn gereedschap kunnen vertrouwen’

  Steeds meer pedicures kopen hun producten online. De vraag is dan: ga je voor dumpprijzen van een Chinese webshop of kies je voor erkende kwaliteitsproducten? Podopost laat voor- en tegenstanders aan het woord over het al dan niet goedkoop inkopen van materialen. Van een frees voor 3 euro tot ‘martelwerktuig’.

  5 Criteria waarop je een groothandel kunt uitkiezen

  Zonder groothandel kun je geen praktijk starten of voeren. Je hebt apparatuur, stoelen, instrumenten, disposables et cetera nodig. Biedt de groothandel bij jou om de hoek wat je nodig hebt, of is het interessant om ook eens ergens anders te kijken? We zetten 5 zaken op een rij om rekening mee te houden bij jouw keuze voor een van de ruim 40 groothandels gericht op pedicures in ons land. Op de volgende pagina’s lichten enkele groothandels hun assoriment en aanbod toe.

  Pedicures zijn ook gewoon mensen

  Deze zomer liep ik bij ons winkelcentrum. Het was nog niet druk, maar wel bloedheet. De dames bij de bloemist waren alle buitenplanten extra water aan het geven en ondertussen druk met elkaar in gesprek. Op een gegeven moment zei de ene dame tegen de andere: ‘Klanten zijn ook gewoon mensen hoor!’ Toen dacht ik bij mezelf: Waar gaat dit nu over? Eerst dacht ik nog dat ik het verkeerd had gehoord, ze zegt “planten”.

  ‘Zij weet precies hoe ik in elkaar zit en waar ik van hou’

  Erica van Engel was blij toen haar manicure besloot een pedicureopleiding te gaan volgen. Daardoor kon Erica eindelijk stoppen met haar zoektocht naar een goede pedicure. Wat ze het meest aan haar manicure-pedicure waardeert is dat ze zo betrouwbaar is. “Al 16 jaar is ze een constante factor in mijn leven.”