Podopost magazine nr. 8, 2016

  Voorwoord: Thema dermatologie

  Pedicures zien dagelijks de nagels en huid van de voeten en onderbenen van de cliënten in hun stoel. Dat er veel aan de hand kan zijn met die huid of nagels hoef ik aan pedicures niet te vertellen.

  Op bezoek: Carmen den Boer ziet meerwaarde in medisch centrum: Kansen zien, kansen pakken

  Als ondernemer moet je bereid zijn risico’s te nemen. Dat is niet altijd makkelijk. “Voordat ik een grote beslissing neem, lig ik soms nachtenlang wakker”, geeft Carmen den Boer toe. Maar door er honderd procent voor te gaan, bereik ik uiteindelijk wel mijn doel en kan ik steeds weer een volgende stap zetten.”

  Column Bernadet: Total loss of niet?

  “In een grijs verleden, tijdens de basisopleiding, stond ik voor de aanschaf van een pedicuremotor. Welke moest ik kopen? Ik had geen flauw idee. Dus volgde ik het advies van de praktijkdocent en kocht het motortje waarmee ik op school werkte, lekker vertrouwd. Via het opleidingsinstituut kon ik het ding goedkoper krijgen dan rechtstreeks bij de groothandel. Wellicht leverde dat hen ook een voordeeltje op. Toen ik voor de allereerste keer een pedicurebeurs bezocht, ging de wereld van de motoren pas echt voor me open. Ai, daar stond heel wat geavanceerder spul dan ik had gekocht.

  Wisseling van de wacht bij ProVoet

  Elf jaar lang was hij directeur van ProVoet, maar onlangs ging hij met pensioen. Daarom droeg Cas van de Groes het stokje half september over aan zijn opvolger Ron Verschuren. Tijd om met beide heren in gesprek te gaan. Om terug te blikken, kennis te maken met de nieuwe directeur en om vooruit te kijken.

  Verkleuringen van de nagel

  De normale nagelplaat is kleurloos en doorzichtig. Afwijkende nagels kunnen allerlei kleuren hebben: wit, bruin, blauw, geel, oranje, groen, grijs, paars, zwart of rood. Mengkleuren (bijvoorbeeld blauwgrijs, oranjebruin) of speciale tinten komen ook voor. Er zijn veel verschillende oorzaken voor afwijkende nagels.

  Pijnlijke nagel

  Patiënten klagen soms over een pijnlijke nagel, maar dat is eigenlijk onjuist. De pijn zit buiten de nagel. De nagelplaat zelf heeft geen zenuwen of zenuwuiteinden en kan daarom niet pijnlijk zijn.

  Wondherkenning en genezing

  Afhankelijk van uw cliëntenbestand kunt u wonden zien aan de voeten/onderbenen van uw cliënten. U mag zo’n wond observeren en uw bevindingen hierover rapporteren in het dossier van de cliënt. Dit is een voordeel bij de overdracht aan de huisarts. Om uw cliënt zo goed mogelijk van dienst te zijn, is het belangrijk om achtergrondkennis over diverse wonden te hebben en adviezen te kunnen geven.

  Opereren bij hallux valgus?

  Klanten met een hallux valgus vragen vaak of ze zich moeten laten opereren aan deze vervelende en pijnlijke aandoening. Het antwoord is even simpel als onbevredigend: daar is geen zinnig woord over te zeggen. De ene patiënt gaat na een operatie weer lichtvoetig door het leven, de ander houdt ook na de operatie pijn en ongemak.

  Vraag & Antwoord: Nagelafwijking door chemokuur?

  Vraag: Een 63-jarige cliënte is begin 2014 behandeld voor borstkanker waarbij haar lymfeklieren zijn verwijderd. Na de chemo`s volgden bestralingen. De door chemo aangetaste nagels zijn nu weer redelijk hersteld. De nagels van digiti 1 L en R vertonen na ruim twee jaar een vormverandering in de mediale nagelwal, een ‘knikje’ in het midden tussen proximaal en distaal. Ook is er sprake van een hallux valgus. Is de nagelvorm veranderd door de stand van digitus 1 of een gevolg van de chemo’s?

  Casus: Voetverzorging bij keratose

  Henny (63) heeft veel eelt onder de voorvoeten en rond de hielen. Daarin komen ontelbare puntvormige eeltplekjes voor. Er is sprake van keratose. Vermoedelijk gaat het om keratoderma palmoplantaris punctatum. Voor een goed resultaat vereist het snijden van het eelt een zorgvuldige voorbereiding. Na de instrumentele behandeling volgt nog een cosmetische verwennerij. Medisch pedicure Caroline Maitland demonstreert haar werkwijze.

  Ondernemen

  Van Es Marketing Servicesmarktdata. nl heeft een uitvoerig onderzoek uitgevoerd onder pedicures in Nederland. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het onlangs verschenen Marketingrapport Pedicures 2016.

  Column Tineke: Scholingen

  “Het nieuwe scholing- en lezingenseizoen is weer begonnen. Er staan veel leuke dingen op het programma, voor iedere pedicure is er wel iets. En dan heb ik het nog niet eens over de verplichte punten. Het gaat mij vooral om de kennis die we als pedicure kunnen opdoen. Daar heb je altijd profijt van.

  Medische wereld kent de wereld van de pedicure vaak onvoldoende: ‘Probeer voet tussen de deur te krijgen’

  Als recent gediplomeerd medisch pedicure wilt u uiteraard uw kennis en kunde toepassen en te gelde maken, u bent immers ook ondernemer. U wilt relaties aangaan met andere zorgdisciplines, als potentiële verwijzers. Hoe maakt u zich bekend bij gezondheidscentra, huisartsenpraktijken, diabetesspreekuren en regionale zorggroepen? Het antwoord: zorg voor een professionele presentatie.

  Worthy de Jong: ‘Ik neem mijn lichaam serieus’

  Basketballer Worthy de Jong (28) heeft in de zeven jaar die hij nu in de Nederlandse top meedraait, moeten leren de signalen van zijn lichaam serieus te nemen. “Ik ben geneigd altijd maar als eerste te gaan en dóór te gaan.” Deze zomer heeft hij voor het eerst drie weken rust gepakt, om zijn knieën, enkels en voeten hersteltijd te geven.