Podopost magazine nr. 9, 2019

    Podopost nr. 9 heeft als centraal thema orthopedische chirurgie. Orthopedisch chirurg Frank Faber beantwoordt 7 vragen over de hallux rigidus, en gaat in een ander artikel in op 5 misvattingen over voetoperaties. In de casus zien we wat de impact van een hallux valgusoperatie kan zijn en welke voetverzorging erbij past. Tevens kun je lezen hoe je de continuïteit en omzet van je praktijk kunt verbeteren.

    Voorwoord: Chocolade-actie

    De actie van Podopost tijdens de Vakbeurs Pedicure is ten onder gegaan aan zijn eigen succes. Beursbezoekers konden met de kaart uit Podopost of de coupon uit de Foot Fair Special, zolang de voorraad strekte, een gratis reep Tony Chocolony of een popsocket voor de telefoon afhalen in de stand. Toen de deuren van de Expo Houten om 10.00 uur openden ...

    Op bezoek bij Jeannette van den Brink: ‘Ik hoop mensen te inspireren met mijn verhaal’

    Het vak van (medisch) pedicure beoefent Jeannette van den Brink met plezier, maar daar wil ze het niet bij laten. Met haar eigen productlijn Pure Jo combineert ze nu haar werk als pedicure met dat van een groothandel in natuurlijke verzorgingsproducten. Niet om rijk van te worden, maar vooral om haar enthousiasme over natuurlijke producten op zoveel mogelijk mensen over te brengen.

    ‘Patiënten geven door pijn vaak veel activiteiten op’ – 7 vragen over hallux rigidus

    Een hallux rigidus, oftewel een stijve grote teen, is een heel ingrijpende voetaandoening. Wat zijn precies de gevolgen, wat kan er aan een hallux rigidus gedaan worden en hoe groot is nu echt de kans op complicaties na een operatie? Orthopedisch chirurg dr. Frank Faber beantwoordt 7 prangende vragen hierover.

    Column: Week van de Werkstress

    Bernadet duikt in het onderwerp 'werkstress': Wisten jullie dat eenderde van het werkgerelateerde verzuim veroorzaakt wordt door werkstress? Daarmee is stress op de werkvloer beroepsziekte nummer 1. Bij langdurige stress is de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord. Niet tijdig ingrijpen kan leiden tot diverse lichamelijke klachten, chronische vermoeidheid, burn-out en depressie. Als solistisch werkende pedicure ben je dan in de aap gelogeerd.

    Ondernemen: Hoe creëer je continuïteit en omzetverbetering

    Ondanks dat je misschien een drukke pedicurepraktijk hebt, is het belangrijk om na te denken over de toekomst. Een ‘langetermijnvisie’ noem je dat. Welke mogelijkheden heb jij om je inkomsten te behouden of te verbeteren? Hoe zorg je voor een goede balans tussen het uitbreiden van je aanbod naar klanten en ‘schoenmaker blijf bij je leest’?

    Column: Alle beetjes helpen…

    Tineke de Beer denkt na over duurzaam ondernemen: Op het moment dat ik dit schrijf is het buiten nat en koud. Continu wordt er in alle media gesproken over de klimaatverandering. Ik vind dat allemaal lastig te volgen hoor, en vraag me af of wij wel eerlijke en duidelijke informatie krijgen. Volgens mij draait het allemaal om de economie en geld.

    Casus: De impact van een hallux valgusoperatie

    Marjolein Poorter (47) is geboren met halluci valgi. In de loop van de jaren verergert deze standsafwijking fors, met name rechts. Eind 2016 wordt een operatieve correctie uitgevoerd volgens de Lapidus-methode. Een lange revalidatie volgt. Helaas trekt een van de geplaatste schroeven zich langzaam uit de middenvoetsbeentjes terug. Terwijl Marjolein haar verhaal vertelt, verzorgt medisch pedicure Petrix Vink haar voeten.

    En hoe zit het nu eigenlijk wel? Misvattingen over voetaandoeningen en voetoperaties

    Over voetaandoeningen en -operaties bestaan veel misvattingen. Orthopedisch chirurg dr. Frank Faber ontkracht de grootste misverstanden en legt uit hoe het wél zit. Ook bespreekt hij de rol van pedicures daarbij.

    ‘Ontspanningsoefeningen, relativeren en bespreekbaar maken’ – Het helpt tegen faalangst

    Zwetend staar je naar de examenvragen voor je op tafel. Je hebt hard genoeg gestudeerd, dat is zeker, maar ineens weet je helemaal niets meer. De paniek slaat toe en je voelt je hart steeds harder bonken. Dit verschijnsel wordt ook wel faalangst genoemd. Hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

    Vraag & Antwoord: ‘Ontstekingsreactie met onbekende oorzaak’

    Vraag: Een vrouw (geboortejaar 1956) komt in de praktijk voor een behandeling en bij het omhoogtrekken van de broekspijpen wordt een aantal plekken op het been zichtbaar, waarvan de vrouw niet weet wat het is. Ze is er ook al voor naar de huisarts geweest. De plekken beginnen klein, maar worden dan steeds groter en het worden er steeds meer. De vrouw geeft aan dat er soms een gele rand om de plekken zit en dat de plekken vreselijk jeuken. De huds is dun en kwetsbaar en door de jeuk snel opengekrabd. Wat kan dat zijn?

    Voetenwerk, november 2019