Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Magnetisch verband verbetert diabetische wondgenezing

Onderzoekers van de Universiteit van Singapore hebben een magneto-responsief hydrogelwondverband ontwikkeld dat huidherstel stimuleert, ook wanneer patiënten een lage mobiliteit hebben. Dit verband kan helpen bij het genezen van diabeteswonden.

Het hydrogelverband bevat keratinocyten – een celtype dat betrokken is bij huidherstel – en fibroblasten, die een sleutelcomponent zijn van bindweefsel. Onder normale omstandigheden ervaren huidcellen mechanische vervorming als onze huid beweegt, wat ze stimuleert. Patiënten met een wond kunnen echter een lagere mobiliteit hebben, wat het vermogen van de cellen in de wond om de wond te genezen beperkt.

De onderzoekers hebben hetzelfde mechanische vervormingsproces in hun hydrogelverband geïntroduceerd. Het bevat een groot aantal kleine magnetische deeltjes. Wanneer het verband wordt blootgesteld aan een magnetisch veld, veroorzaken de deeltjes mechanische spanning op de cellen. ‘Wat ons team heeft bereikt, is het identificeren van een goede plek door zachte mechanische stimulatie toe te passen’, aldus Andy Tay, een van de hoofdonderzoekers. ‘Het resultaat is dat de resterende huidcellen gaan ‘trainen’ om wonden te genezen, maar niet in de mate dat ze daardoor worden gedood.’

In de tot nu toe uitgevoerde tests verhoogde deze magnetische/mechanische stimulatie de celgroeisnelheid met 240 procent en verdubbelde de hoeveelheid collageen die de cellen produceerden. ‘De aanpak die we volgen versnelt niet alleen de wondgenezing, maar bevordert ook de algehele wondgezondheid en verkleint de kans op herhaling’, aldus Tay.

De resultaten zijn gepubliceerd in Advanced Materials.

Bron: Medgadget