Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nationale Diabetes Challenge erkend als bewezen interventie

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is door het Kenniscentrum Sport en Bewegen erkend als bewezen effectieve beweeginterventie. De NDC is bedoeld voor mensen met diabetes of voor wie een hoog risico loopt om diabetes type 2 te krijgen.
Senior woman showing nature in autumn while hiking *** Local Caption *** © luckybusiness / Stock.adobe.com
© luckybusiness / Stock.adobe.com

De NDC heeft als interventie een stap gemaakt naar het erkenningsniveau Effectief. Hiermee is aangetoond dat meedoen aan de NDC voor mensen met diabetes, of voor wie een verhoogd risico heeft om diabetes te krijgen, significant een bijdrage levert aan het verbeteren van hun gezondheid en kwaliteit van leven. ‘De commissie spreekt over een goed uitgewerkte interventie. De interventie is laagdrempelig, heeft een groot bereik, sluit aanwande bij de doelgroep en er wordt samengewerkt tussen medisch en sociaal domein’, staat in het rapport.

De methode is een traject van 20 weken waarin mensen wandelen in een groep onder begeleiding. De groep is de stok achter de deur om door te zetten en vaak te wandelen. In Nederland worden dit jaar ruim 300 wandelgroepen georganiseerd om deze doelgroep te ondersteunen bij bewegen. Beweging is voor iedereen belangrijk, maar voor deze groep nog meer. Door te bewegen kunnen mensen beter hun diabetes regelen, eventueel minder medicatie gebruiken en soms voorkomen dat ze diabetes krijgen.

Bron: Zorgkrant.nl / Bas van de Goor Foundation