Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mantelzorg ontspoort in huiselijk geweld door overbelaste mantelzorgers’

Maureen Limpens
Van het verstoppen van post tot het vastbinden van een oudere met dementie: mantelzorg kan volgens belangenvereniging MantelzorgNL ontsporen in huiselijk geweld of ouderenmishandeling wanneer mantelzorgers overbelast zijn. MantelzorgNL wil dat zorgprofessionals sneller kunnen signaleren wanneer het misgaat.

‘Door de toenemende vergrijzing in Nederland en de personeelstekorten in de zorg komt meer zorg op de schouders van mantelzorgers. Hierdoor neemt ook de kans op overbelaste en ontspoorde mantelzorg toe’, zo schreef de vereniging onlangs op de Internationale dag tegen ouderenmishandeling.

MantelzorgNL benadrukt dat geen sprake is van kwade opzet. Zorgprofessionals moeten leren hoe ze ontsporing beter kunnen signaleren om zo ‘onkunde en onmacht’ te voorkomen. De organisatie verwacht dat het aantal crisisopnames in de geestelijke gezondheidszorg en verpleeghuizen zal toenemen als gevolg van mantelzorgers die hun taak niet meer aankunnen. Wanneer professionals bij zo’n opname beter registreren wat de reden van opname is, kan de problematiek beter in kaart worden gebracht, zo denkt de organisatie.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) stelde eerder dat zorgprofessionals meer moeten samenwerken met mantelzorgers. Zonder zo’n ‘fundamentele omslag’ van de manier waarop de zorg is georganiseerd ‘zal de kwaliteit van zorg snel afnemen’, concludeerde de raad al in een rapport.

Bron: ANP / SKIPR.NL