Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medisch pedicure nog niet op netvlies overheid tijdens 2e lockdown

Maureen Limpens
Nadat het premier Rutte gisteren (14 december) een nieuwe lockdown aankondigde, verscheen op de site van de rijksoverheid een overzicht van de ondernemers en bedrijven die hun deuren moesten sluiten of juist mochten doorwerken. De medisch pedicure ontbrak wederom op de lijst van contactberoepen die uitgezonderd waren van sluiting.  
(c) NatUlrich / Fotolia

Op de site van de overheid staat echter nadrukkelijk vermeld dat contactberoepen waar tegen betaling zorg wordt verleend op basis van de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg uitgezonderd van zijn van sluiting. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de onzekerheid en verontwaardiging over het ontbreken van de medisch pedicure in op de lijst in berichten in app-groepen, Facebookberichten en mailboxen over en weer gingen.

Sneller rechtgezet

Tijdens de lockdown begin dit jaar duurde het meerdere dagen voordat de overheid, na flinke lobby van ProVoet, aankondigde dat de medisch pedicurepraktijken wel open mochten voor het verlenen van de medisch noodzakelijke voetzorg.  Ook dit keer moest ProVoet bij de overheid aan de bel trekken. Nu heeft het nog geen dag geduurd voordat de overheid dit in haar communicatie heeft rechtgezet. De medisch pedicure is voor het verlenen van de medisch noodzakelijke voetzorg toegevoegd aan de beroepen die zijn uitgezonderd van sluiting.

Ander wettelijk kader

Tijdens de vorige lockdown was de ‘Model noodverordening’ van het Ministerie van Justitie en Veiligheid van toepassing. Deze noodverordening is inmiddels vervangen door de tijdelijke coronawet. “Deze nieuwe lockdown vroeg dus opnieuw om juridische bevestiging voor medisch pedicures én KRP-geregistreerden (met aantekening DV/RV, red.), om medisch noodzakelijke voetzorg te mogen verlenen”, zo is te lezen op de site van brancheorganisatie ProVoet.