Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer mensen met obesitas

Kees Bals
Van elke zes volwassen Nederlanders heeft er één obesitas. Dat is drie keer zoveel als veertig jaar geleden, toen het nog ging om slechts één op de twintig mensen.

In percentages: in 1981 had 5 procent van de 20-plussers ernstig overgewicht, in 2023 16 procent. Bij de ernstigere vormen van deze ziekte gaat het zelfs om vier keer zoveel mensen: 1 procent in 1981 en 4 procent in 2023. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor die het CBS samenstelt in samenwerking met het RIVM.

Meer dan de helft

Iets meer dan één op de drie Nederlanders (35 procent) heeft ‘matig overgewicht’. Dat betekent dat in totaal de meer dan de helft van de volwassenen (51 procent) overgewicht heeft. De toename van ernstig overgewicht (obesitas) in de laatste veertig jaar is groter dan die van gematigd overgewicht.

Malta koploper

Met deze cijfers scoort Nederland overigens niet slecht in vergelijking met andere EU-landen. Drie landen doen het beter, de overige 23 landen slechter. In Malta heeft bijna 29 procent van de volwassenen obesitas. Dat komt dus in de richting van één op de drie. Malta scoort daarmee het beroerdst.

Meer bewegen

De Gezondheidsraad erkent obesitas als een ziekte, veel artsen nog niet. Liesbeth van Rossum, hoogleraar obesitas, wees er twee jaar geleden op dat tijdens Covid 80 procent van de mensen op de IC overgewicht had. Obesitas behandel je volgens haar niet alleen met een gezondere leefstijl (beter eten, meer bewegen), maar eventueel ook met de juiste medicijnen, maagverkleining en sociale ondersteuning.

Bron: CBS