Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met plantaire hielpijn hebben slappere voetspieren

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
hielpijn_voet

Mensen met plantaire hielpijn hebben verminderde kracht en volume van de voetspieren. Maar er is geen waarneembaar verschil in uithoudingsvermogen van de kuitspier. Zo blijkt uit recent onderzoek. Maar de onderzoekers geven aan de uitkomst met enige voorzichtigheid te betrachten.

Plantaire hielpijn, ook bekend als fasciïtis plantaris of plantaire fasciopathie, is een van de meest voorkomende musculoskeletale aandoeningen. Er is nog weinig duidelijk over de veronderstelde relatie tussen de kracht van de voetspieren en het ontstaan van plantaire hielpijn. Daarom heeft een aantal Australische onderzoekers onderzoek gedaan naar alle literatuur op dit vlak.

Plantaire hielpijn

Zeven van de gevonden studies voldeden aan alle criteria. Uit deze studies bleek dat de kracht bij flexie van de hallux, flexie van de kleine tenen, dorsaalflexie van het bovenste spronggewricht en bij inversie en eversie van de enkel verminderd waren bij mensen met plantaire hielpijn (vergeleken met gezonde proefpersonen). De onderzoekers vonden geen verschil in het uithoudingsvermogen van de kuitspieren tussen mensen met en mensen zonder plantaire hielpijn. Met betrekking tot het spiervolume vonden zij dat mensen met plantaire hielpijn over het geheel gezien minder spiervolume hadden.

Voorzichtig

De onderzoekers concluderen dat het spiervolume en de spierkracht van mensen met plantaire hielpijn mogelijk lager is dan bij mensen zonder plantaire hielpijn. Maar zij melden daarbij dat het belangrijk is om deze resultaten voorzichtig te interpreteren, vanwege de lage bewijskracht van de geïncludeerde studies.

Bron: JAPMA