Orthopedie

Over orthopedie

Waarover gaat dit thema?

Orthopedie is het specialisme dat zich bezighoudt met de behandeling van afwijkingen en ziekten van het steun- en bewegingsapparaat. Onder dit thema vind je onder meer informatie over mogelijke behandelmethoden bij voetproblemen.

Artikelen over dit thema

Orthopedie

Gecombineerde technologie maakt bewegingen in het subtalaire gewricht zichtbaar

Voor het eerst hebben wetenschappers een manier gevonden om de mechanica van het subtalaire gewricht, ofwel het onderste spronggewricht, te onthullen. Tot nu toe was het niet mogelijk voor artsen om dit gewricht te zien roteren in belaste positie, omdat het gewricht min of meer verborgen zit.
Orthopedie

Hoogleraar ontdekt stofje dat artrose verergert

Professor Peter van der Kraan, hoogleraar experimentele reumatologie, krijgt een prijs voor het ontdekken van de positieve maar ook negatieve effecten van het stofje TGF-bèta op kraakbeen. Dit stofje blijkt artrose te verergeren.
Orthopedie

Knievervangende operatie komt voor veel patiënten te laat

De timing van een knievervangende operatie is voor de meeste patiënten te vroeg en voor een klein deel te laat, waardoor de ingreep onvoldoende voordeel oplevert.
Orthopedie
baby-loopmotoriek

Onderzoek naar loopmotoriek bij baby’s

Baby’s van 3 of 4 dagen oud kunnen al een soort looppatroon laten zien, zo blijkt uit onderzoek aan de VU.
Orthopedie
gel_botweefsel_laboratorium

Gel ontwikkeld waarin stamcellen kunnen groeien tot lichaamseigen bot

Lichaamseigen bot kweken in het laboratorium, dat vervolgens in het lichaam uitgroeit tot een nieuw stevig bot; het is nog toekomstmuziek. Barbara Klotz, onderzoeker in het UMC Utrecht, heeft met haar onderzoek die toekomst wel een stapje dichterbij gebracht. Zij ontwikkelde een gel waarin bot- en vaatcellen goed gedijen en uit kunnen groeien tot botachtig […]

Meest gelezen