Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met psoriasis hebben grotere kans op diabetes type 2

Webredactie

Mensen met psoriasis hebben een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2  dan mensen zonder psoriasis. Hoe ernstiger de psoriasis, hoe groter de kans op diabetes. Zo hebben mensen waarvan 10 procent van de huid bedekt is met psoriasis een 64 procent grotere kans op diabetes. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Pennsylvania.

Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke rode schilferende plekken op de huid. De aandoening wordt veroorzaakt door een stoornis in de huidgroei. Psoriasis bevordert resistentie tegen insuline. Ook vertonen diabetes en psoriasis dezelfde soort genetische afwijkingen, dus er lijkt een biologische basis te zijn voor het feit dat de aandoeningen tegelijk voorkomen. In dit onderzoek is voor het eerst een verband aangetoond tussen de ernst van psoriasis en de kans op het voorkomen van diabetes.

Om de ernst van de psoriasis te bepalen werd gekeken naar het percentage van het huidoppervlak dat bedekt was door de ziekte. Daarna werd het voorkomen van diabetes type 2 vergeleken bij mensen met psoriasis en mensen zonder psoriasis. De uitkomsten werden gecorrigeerd voor factoren zoals leeftijd, geslacht, BMI etc.

Hieruit bleek dat mensen waarvan twee procent of minder van de huid bedekt was met psoriasis een 20 procent grotere kans hebben op diabetes type 2 dan mensen zonder psoriasis. Bij een huidbedekking van tien procent of meer was de kans op diabetes 64 procent groter. Voor elke tien procent huidbedekking méér neemt de kans op diabetes met 20 procent toe.

Bron: Penn Medicine News