Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder reumaklachten door lage dosis prednisolon

Maureen Limpens
Mensen met reumatoïde artritis (RA) kunnen gerust dagelijks een lage dosering van de ontstekingsremmer prednisolon nemen in aanvulling op de standaard medicatie. Dat blijkt uit een twee jaar durende studie waar het Amsterdam UMC aan meewerkte.

‘Jarenlang werd gedacht dat je prednisolon niet te lang mag geven door negatieve bijwerkingen. Maar uit ons onderzoek blijkt dat in deze lage dosis de voordelen opwegen tegen de nadelen. Prednisolon vermindert significant de ziekteactiviteit en de bijwerkingen van het middel vallen erg mee’, zegt reumatoloog en hoogleraar Klinische epidemiologie Maarten Boers van Amsterdam UMC.

Minder medicatie, wel meer infecties

Tijdens het onderzoek kregen 451 patiënten met reuma naast de standaardbehandeling ofwel twee jaar lang een dagelijkse dosis van 5 mg prednisolon ofwel een placebo. De patiënten met prednisolon hadden minder pijn en gewrichtsschade, minder pijnlijke en gezwollen gewrichten, waren niet zo vermoeid en functioneerden fysiek beter. De standaardbehandeling kon tijdens de studie worden aangepast als de ziekte opvlamde, maar dat was in de prednisolongroep minder vaak nodig dan in de placebogroep.
Deelnemers in de prednisolongroep kregen wel vaker te maken met — hoofdzakelijk — milde negatieve effecten (60%) dan mensen in de placebogroep (49%): vooral infecties kwamen vaker voor. Botbreuken waren zeldzaam en kwamen iets meer voor in de prednisolongroep net zoals verschillende soorten huidklachten.
Boers zegt dat deze resultaten aanleiding geven om de bestaande richtlijnen voor de behandeling van RA te herzien.

Bron: Amsterdam UMC