Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Na coronavaccinatie meldingen huidaandoening lichen planus

Maureen Limpens
Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot en met 16 mei van dit jaar 48 meldingen van lichen planus na toediening van zo’n 36,2 miljoen coronavaccinaties. Lichen planus is een ziekte van de huid en/of slijmvliezen en kan zich naast de mond en geslachtsdelen onder meer uiten in de nagels en de huid van de voet.

Er zijn verschillende symptomen aan nagels en voet die op lichen planus* kunnen duiden waar pedicures alert op kunnen zijn. De oorzaak van lichen planus is vaak onbekend. Gedacht wordt dat lichen planus een vorm van een auto-immuunziekte is.

Lichen planus kan op alle leeftijden voorkomen. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De patiënten die zich bij Lareb meldden, ontwikkelden de ziekte gemiddeld zeven dagen na vaccinatie. In 37 meldingen was sprake van het nieuw ontstaan van lichen planus. Bij elf gevallen ging het over een verergering van al bestaande klachten. Er waren zeven patiënten die klachten kregen na meerdere vaccinatiemomenten. Lareb heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geïnformeerd over deze meldingen. Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat lichen planus ook een bijwerking is van het coronavaccin.

Bron: Lareb

*Lichen planus kan zich op de nagels in zeer diverse vormen uiten. Ook kan het zich uiten op de huid. Goede afbeeldingen zijn bijvoorbeeld te vinden in de boeken Voeten en huid en Voeten en nagels van Johan Toonstra en Anton de Groot (Uitgeverij BSL).