Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nagelaandoeningen bij jonge kinderen onderzocht

Om onderzoek te doen naar het voorkomen van nagelaandoeningen bij kinderen hebben onderzoekers medische dossiers en foto’s geëvalueerd van kinderen op de dermatologische afdeling. Dit gebeurde bij de pediatrische nagelkliniek van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in België.

Het onderzoek betrof een retrospectieve studie tussen 2007 en 2017 van kinderen onder de 18 jaar waarin 301 patiënten werden inbegrepen.

Resultaat
De meerderheid van de nagelafwijkingen betrof de teennagels (57,6%). De meest voorkomende klinische symptomen waren, in afnemende volgorde, de lijnen van Beau, pachyonychia, subunguale hyperkeratose en onycholyse. De meest frequente diagnoses waren koortsgerelateerde Beau’s lijnen of onychomadesis (9,7%), trachyonychia (8,4%), longitudinale melanonychia (8,1%) en congenitale maligniteit van de grote teennagel (8,1%). De diagnoses per leeftijdsgroep verschilden: bij 0 -2 jarigen was de belangrijkste diagnose: aangeboren hypertrofie van de laterale nagelplooien (21,4%). Bij 2 – 6-jarigen betrof het voornamelijk koorts-gerelateerde Beau’s lijnen of onychomadesis (21%). Bij kinderen tussen 6  en 12 jaar oud zag men voornamelijk trachyonychia (22%)  en bij kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud een juveniele ingegroeide nagel (21,4%).

Conclusie uit het onderzoek is dat de meest voorkomende nagelaandoeningen goedaardig zijn en dat de verdeling varieert met de leeftijd.

Bron: Journal of The European Acadamy of Dermatology and Venereology