Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw beweegadvies voor mensen met overgewicht of obesitas

Voor mensen met overgewicht of obesitas zijn de algemene beweegrichtlijnen (in 2017 opgesteld door de Gezondheidsraad) mogelijk te beperkt om gewicht te verliezen, dat nieuwe gewicht te behouden en stapsgewijs te werken naar een betere fysieke en mentale gezondheid. In een nieuwe richtlijn zijn daarom specifieke beweegadviezen opgenomen.
Smiling senior woman lifting dumbbells, therapist assisting her. Cheerful female nurse helping elderly patient to do physical exercise at home. Disabled, elderly people rehabilitation and support *** Local Caption *** ©Studio Romantic / stock.adobe.com
©Studio Romantic / stock.adobe.com

Het beweegadvies voor volwassenen met overgewicht of obesitas verschilt enigszins van de beweegrichtlijnen en maakt onderscheid op basis van het doel: 150-200 minuten per week matig tot zwaar intensief bewegen voor gewichtsverlies en 200-300 minuten per week matig intensief bewegen voor het behoud van gewicht na gewichtsverlies. Ook adviseert het beweegadvies voor overgewicht en obesitas specifiek om de beweegmomenten over meerdere dagen per week te verdelen met een duur van 30-60 minuten.

Het advies om spier- en botversterkende activiteiten te doen is gespecificeerd tot het doen van krachttraining. Voor kinderen met overgewicht of obesitas valt op dat de algemene beweegrichtlijnen voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar gelden, zonder specifieke aanpassingen.

De richtlijn Overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen, gepubliceerd op 10 juli 2023, is een initiatief van Care for Obesity en het Partnerschap Overgewicht Nederland. Het document vervangt de oude richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen’ uit 2008 en de ‘Zorgstandaard Obesitas’ uit 2010.

Bron: Alles over sport