Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw boek over ziekte van Lyme: deel 1 in serie

Anita de Jager
Uitgeverij Lias heeft eind april de titel Lymeziekte uitgebracht. Een zeer actueel boek omdat jaarlijks inmiddels 27.000 mensen met deze infectieziekte te maken krijgen. Tussen de 1000 tot 2500 van hen houden hier langdurige klachten aan over. Binnen de pedicurepraktijk is dit aanleiding om cliënten met de ziekte van Lyme als risicopatiënt te behandelen.
Uitgeverij Lias en Stichting Biowetenschappen en Maatschappij brachten dit boek uit, verkrijgbaar voor €12,50.

De laatste decennia laat het aantal tekenbeten in ons land een opmerkelijke stijging zien. Elk jaar worden maar liefst 1 miljoen mensen door een teek gebeten en in ongeveer 27.000 gevallen mondt dit uit in de ziekte van Lyme. Deze aandoening behoort tot de meest complexe infectieziekten omdat de teek als tussengastheer optreedt. Hierdoor zijn ook vogels, knaag- en hoefdieren betrokken bij de overdracht van de bacterie. De diagnostiek en behandeling van lyme vraagt daarom om specialistisch maatwerk.

Iemand met de ziekte van Lyme kan een breed scala aan symptomen/aandoeningen ontwikkelen, die van belang kunnen zijn voor het werk van een pedicure. Denk aan onder meer een atrofische huid, dunne vezelneuropathie, allodynie, hyperalgesie, fasciitis plantaris, spasmes, oedeem of auto-immuunziekten.

In het nieuwe boek Lymeziekte – Over teken, tekenbeten en tekenbeetziekten wordt niet alleen de medische kant belicht, maar komen ook de biologische en de ecologische aspecten aan bod. De meest voorkomende vragen worden beantwoord. Lymeziekte – geschreven door onder anderen Joppe Hovius van het Amsterdams Multidisciplinair Lymeziektecentrum – is deel één in een nieuwe serie over biologische- en gezondheidswetenschappen. De reeks wordt geschreven door vooraanstaande wetenschappers in samenwerking met de stichting Biowetenschappen en Maatschappij.

Bronnen: uitgeverijlias.nl, biomaatschappij.nl