Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek bewijst belang ventilatie in nagelstudio’s

Toenemende bezorgdheid over zware metalen in stof was voor Iraanse onderzoekers reden om de gezondheidsrisico's van nagelsalonmedewerkers te beoordelen. Hoewel de resultaten van een dergelijk onderzoek in Nederlandse nagelstudio’s er mogelijk anders uit zullen zien, toont het Iraanse onderzoek wel aan hoe belangrijk het is om goed op ventilatie te letten.
Red Finger nail point isolated red background with nail polish. Painting nails. *** Local Caption *** © elena / stock.adobe.com
© elena / stock.adobe.com

De concentratie van mangaan (Mn), lood (Pb), nikkel (Ni), chroom (Cr) en cadmium (Cd) in de ademzone van 20 medewerkers in Iraanse nagelstudio’s bleken respectievelijk 0,008, 0,0023, 0,0021, 0,001 en 0,0006 milligram per kubieke meter lucht te zijn. Die waardes zijn hoger dan de aanbevolen niveaus vermeld in de richtlijnen voor de binnenlucht. De mate van aanwezigheid van alle metalen (behalve Pb) overschreden het door de USEPA vastgestelde aanvaardbare niveau voor het risico op het verwekken van kanker.

Om de concentratie van verontreinigende stoffen effectief te verminderen, wordt door de onderzoekers aanbevolen om een ventilatiesysteem te installeren in de buurt van de werktafels van de nagelsalon en om continue monitoring en kwaliteitscontrole van nagelproducten uit te voeren.

Bron: PubMed