Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek: helpen insecten Vierdaagselopers bij herstel?

Maureen Limpens
Tijdens de recente editie van de Nijmeegse Vierdaagse (uiteindelijk een Driedaagse, red.) heeft het Radboudumc diverse onderzoeken onder de lopers gehouden. Een van de onderzoeken was of wandelaars baat hebben bij het slikken van eiwitrijke gemalen insecten.
© Brain light / Alamy / Mauritius Images

Wandelen is een gezonde inspanning en werkt preventief tegen onder meer overgewicht en hart- en vaatziekten. Ieder jaar voert het Radboudumc een groot vragenlijstenonderzoek uit onder wandelaars van de Vierdaagse over bewegen, ziekte en gezondheid. Ook wordt al bijna vijftien jaar onderzocht wat de effecten zijn van meedoen aan de Vierdaagse en op welke manier het herstel na zo’n fikse inspanning bevorderd kan worden.

Duurzame vorm van voeding

Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie van het Radboudumc, leidt het Vierdaagse-onderzoek al jarenlang. Zij is benieuwd of eiwitten verkregen uit gemalen insecten bijdragen aan het herstel na een dag wandelen. Ze legt uit: ‘We weten dat eiwitten bijdragen aan het herstel van onze spieren na een inspanning. Steeds meer mensen kiezen voor duurzame eiwitten, maar we weten nog niet of deze net zo goed zijn voor onze spieren. Daarom willen we onderzoeken of eiwitten van insecten net zo goed zijn als dierlijke eiwitten. Bij positieve resultaten, kunnen insecten-eiwitten op termijn een duurzame vorm van voeding zijn.’
De deelnemers aan deze studie werden tijdens de Vierdaagse elke dag gemeten in de onderzoeksruimte van het Vierdaagse-onderzoek, waarbij spierfunctie, spierkracht en spierschade gemeten worden. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten verwacht kunnen worden.

Bron: Radboudumc