Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar behandeling schimmelnagels met nagellak

Webredactie

Kan een nagellak schimmelnagels bestrijden? Volgens diverse reclames wel. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan die vraag de komende tijd beantwoorden.

Op televisie en in tijdschriften wordt regelmatig reclame gemaakt voor nagellak met een antischimmelmiddel die schimmelinfectie van de teennagel zou voorkomen of genezen. Maar er is geen bewijs dat deze behandelingen werkzaam zijn. Eerder onderzoek hiernaar is meer dan tien jaar geleden uitgevoerd en was slecht opgezet.

In dit nieuwe onderzoek krijgen 90 mensen met een schimmelnagel ofwel een van de twee nagellakken met een antischimmelmiddel ofwel een placebo. Gedurende zes maanden kijken de onderzoekers naar de genezing en bijwerkingen. Zowel onderzoekers als patiënten weten niet welk middel ze krijgen. Dit is het eerste onderzoek dat wordt gefinancierd door het Fonds Alledaagse Ziekten, dat in 2017 is opgericht. De uitkomst van het onderzoek wordt medio 2019 verwacht.

Veel Nederlanders krijgen in hun leven te maken met schimmelnagels. De behandeling hiervan is niet eenvoudig. Eigenlijk is alleen van antischimmeltabletten bewezen dat ze werken. Een groot nadeel hiervan is dat deze drie maanden gebruikt moeten worden en leverschade kunnen veroorzaken.

 

Bron: LUMC