Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schimmels steeds moeilijker aan te pakken

Kees Bals
Medicijnen werken steeds minder goed tegen schimmels. De Gezondheidsraad noemt dit een “ernstige bedreiging voor de volksgezondheid”. De overheid moet ingrijpen, zegt de raad.
AdobeStock

Het probleem komt voor een groot deel door bestrijdingsmiddelen die de landbouw gebruikt tegen schimmels. Deze middelen bevatten stoffen die nauw verwant zijn aan stoffen in schimmelmedicijnen (antimycotica). De raad stelt daarom voor het gebruik van deze bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk te beperken. Bestrijdingsmiddelen die te veel lijken op medicijnen tegen schimmels, moeten worden geweerd.

Levensbedreigend

In Nederland krijgen ongeveer 3000 mensen per jaar een levensbedreigende schimmelinfectie. Een kwart miljoen Nederlanders lijden aan chronische schimmelaandoeningen. Bij een deel heeft dat grote gevolgen voor hun kwaliteit van leven.

Schimmel op huid

Schimmelinfecties op huid en nagels komen veel voor. Ze zijn relatief onschuldig. Toch kan resistentie deze oppervlakkige infecties gevaarlijk maken. Dit komt omdat er geen alternatieven zijn voor de antimycotica. Als een schimmel resistent is tegen alle beschikbare geneesmiddelen, dan is behandeling bijna niet meer mogelijk.

Bron: Skipr en Gezondheidsraad