Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar beste behandeling van beknelde zenuw bij diabetes

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
voeten_diabetes_neuropathie
Foto: Pixabay

Ongeveer de helft van de mensen met diabetes krijgt last van pijn, tintelingen of gevoelloosheid in hun voeten of benen. Een deel van deze klachten komt door beknelde zenuwen. Het UMC Utrecht onderzoekt samen met 10 andere ziekenhuizen welke behandeling hiertegen het beste werkt: een operatie of leefstijladviezen. Voor het onderzoek kunnen zich nog diabetespatiënten aanmelden (zie onderaan dit bericht voor de voorwaarden).

Diabetespatiënten met beknelde zenuwen in de voeten en onderbenen hebben minder gevoel in deze lichaamsdelen. “Iets simpels als de hond uitlaten, is voor sommige patiënten niet meer mogelijk”, vertelt arts-onderzoeker Tirzah Fakkel van het UMC Utrecht.

Knel zitten

“Met een operatie wordt op 5 plekken in het onderbeen en de voeten een sneetje gemaakt waardoor de beknelde zenuw ruimte krijgt. Dat neemt de druk weg waardoor de zenuw haar werk beter kan doen.”

Effecten operatie

Uit eerdere onderzoeken naar de effecten van de ingreep komt tot heden geen duidelijk beeld naar voren. Tirzah: “Bij sommige patiënten helpt de operatie wel en bij andere niet. Wij focussen ons in ons onderzoek op patiënten, die beperkte zenuwschade hebben wat kans op herstel van de zenuwfunctie aannemelijker maakt. Wij denken dat de mate van de opgelopen zenuwschade verschil maakt in de uitkomsten. Maar wij weten nog niet welke behandeling beter is.”

Operatie of leefstijladvies

Met het onderzoek – de zogeheten DECO-studie – wil UMC Utrecht samen met 10 andere ziekenhuizen vaststellen of een operatie aan de zenuwen deze patiënten het beste helpt. Tijdens het onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie. De andere helft, de controlegroep, krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen, eventueel aangevuld met medicijnen. “Met deze standaardbehandeling wordt het gevoel in de voeten goed gemonitord en kan het effect van medicatie op de klachten regelmatig worden geëvalueerd”, vertelt Tirzah.

Extra controle

“Het 1e jaar komen beide groepen patiënten een paar keer naar het ziekenhuis voor onderzoek, daarna nog maar één keer per jaar voor een periode van in totaal 5 jaar. Het voordeel van meedoen aan het onderzoek is dat je vaker én uitgebreider wordt gecontroleerd dan wanneer je niet meedoet. Als blijkt dat de operatie (kosten)effectief is, dan kunnen patiënten uit de controlegroep later altijd nog een operatie krijgen”, vertelt Tirzah.

Voorwaarden deelname onderzoek

Er is nog ruimte voor deelname van diabetespatiënten aan het onderzoek. Wie kunnen deelnemen aan het onderzoek? Dat zijn de volgende patiënten:

  • Patiënten met diabetes mellitus (type 1 en 2)
  • Met een leeftijd tussen de 18-75 jaar
  • Met klachten van neuropathie in de benen en/of voeten

Klik hier voor meer informatie over deelname.

Bron: UMC Utrecht