Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook Nederlandse RIVM waarschuwt voor ‘knabbelvisjes’

TvPO

Nadat in 2011 de Britse gezondheidsautoriteiten er al voor waarschuwden, en vorig jaar de Belgische gezondheidsautoriteiten, waarschuwt nu ook het RIVM  voor voetbehandeling met Garra Rufa visjes. In opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft het RIVM een onderzoek uitgevoerd.  Daaruit blijkt dat mensen via de baden huidinfecties kunnen oplopen, maar het risico is erg klein.

In diverse wellness resorts of speciale centra kunnen consumenten in een waterbassin de dode en verdikte huid van hun voeten laten wegknabbelen door Garra rufa visjes. Deze behandelingen – ook wel Fish-spa genoemd – worden aangeboden als cosmetische en ontspannende baden en soms ter verlichting van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Ook enkele pedicures bieden deze behandeling aan.

Volgens het RIVM is het infectierisico voor gezonde personen met een intacte huid verwaarloosbaar. Mensen met (kleine) huiddefecten lopen een klein risico op lokale huidinfecties. Personen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand wordt een garra-rufabad afgeraden. Voor deze studie is literatuuronderzoek gedaan. Daarnaast hebben de onderzoekers de waterkwaliteit van garra-rufabaden nagekeken bij zestien bedrijven in Nederland.

Doordat de baden levende vissen bevatten, is het niet mogelijk het water te desinfecteren. De vissen zouden dan dood gaan. Het water in de baden wordt niet na elke klant ververst en de vissen worden niet na elke klant vervangen. Hierdoor kunnen menselijke ziekteverwekkers worden overgebracht van de ene klant op de andere. Dit kan gebeuren via de vissen en via het water. Daarnaast kunnen de vissen drager zijn van ziekteverwekkers. Zij kunnen die ziekteverwekkers tijdens het knabbelen overdragen op de mens. Maar in de praktijk blijkt het risico op infectie bij mensen met een intacte huid zeer klein.

De Psoriasis Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten hechten weinig waarde aan de therapie met knabbelvisjes.

Verscheidene aanbieders benadrukken dat zij voeten van klanten vooraf inspecteren op huidaandoeningen en wondjes en dat zij de baden voor mensen met diabetes en een verminderde weerstand ontraden.