Dermatologie

Over dermatologie

Waarover gaat dit thema?

Dermatologie is de specialisatie die zich bezighoudt met aandoeningen van de huid en nagels. Onder dit thema vind je zowel de veelvoorkomende als de minder bekende huid- en nagelaandoeningen. Ook vind je hier de Vraag & Antwoord onderwerpen die in het blad door dermatoloog Johan Toonstra worden beantwoord.

Artikelen over dit thema

Dermatologie

Praktijk: Huidvaria in de pedicurepraktijk | Kennistoets

Bij het werken aan de voeten kan de pedicure allerlei huidproblemen tegenkomen. Het spectrum van mogelijke huidaandoeningen is zeer groot. De dermatologie kent vergeleken met andere vakken de meeste ziektebeelden. In ons boek Voeten en huid hebben we meer dan 150 verschillende ziektebeelden aan de voeten besproken.
Dermatologie

Vraag & Antwoord: Loslating van de nagelplaat

Vraag: Mijn cliënt - een vrouw van 65 jaar, geen medicijngebruik, geen trauma - heeft deze aandoening (zie foto) sinds drie jaar. De aandoening betreft alleen de eerste teennagels van beide voeten. Als pedicure frees ik de nagels glad, maar stukjes dunne nagel groeien telkens weer aan.
Dermatologie

Tinea pedis onder de loep

Tinea pedis (schimmelinfectie aan de voeten) is waarschijnlijk de meestvoorkomende schimmelinfectie ter wereld. Men schat dat ongeveer 10 procent van de bevolking in de westerse wereld een dergelijke kwaal heeft.
Voetzorg algemeen

Nieuw verschenen: boek van Johan Toonstra

Uitgever Bohn Stafleu van Loghum heeft het boek Kleurafwijkingen aan de voet van dr. Johan Toonstra uitgebracht. Het beschrijft alle mogelijke afwijkingen aan de huid en nagels van de voeten, gecategoriseerd op kleur.
Dermatologie

‘Waakzaam wachten’ bij meestvoorkomende huidkanker

Waakzaam wachten kan een oplossing zijn bij de meestvoorkomende vorm van huidkanker.

Meest gelezen