Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt kan volgend jaar eigen gegevens beheren

Webredactie

Vanaf volgend jaar moet het mogelijk zijn dat een patiënt zijn of haar eigen medische gegevens kan beheren via de computer, laptop, tablet of smartphone. Als ze dat willen kunnen ze die gegevens delen met zorgverleners. Dat zei Bruno Bruins, de minister van Gezondheid en Sport, in een interview met de Volkskrant.

Op dit moment wordt gewerkt aan het realiseren van de Persoonlijke GezondheidsOmgeving (PGO). Het ministerie heeft een subsidie van 3 miljoen euro beschikbaar gesteld aan een samenwerkingsverband van patiënten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en het Nationaal ict-instituut voor de zorg. Het opslaan en delen van patiëntgegevens speelt al langer. Vanaf het begin van deze eeuw is gewerkt aan het elektronisch patiëntendossier (EPD), waar opeenvolgende kabinetten zo’n 300 miljoen euro in hebben geïnvesteerd. In 2011 besloot de Eerste Kamer de wet die dit mogelijk maakte af te keuren. Volgens de kamer was de privacy van patiënten onvoldoende gewaarborgd.

Het nieuwe systeem is niet, zoals het afgekeurde EPD, voor alle Nederlanders hetzelfde. De burgers bepalen individueel welke gegevens opgeslagen worden. Een ander verschil is dat de burgers nu zelf kunnen bepalen welke informatie met welke zorgverlener wordt gedeeld. Volgend jaar moet het systeem voor iedereen beschikbaar zijn.

 

Bron: De Volkskrant