Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt meet zelf vitale functies met Alviscan

Maureen Limpens
De zorg in Nederland wordt steeds meer gedigitaliseerd en geautomatiseerd. De afdeling Anesthesiologie van het Erasmus MC heeft een stap gezet in het verder digitaliseren van preoperatieve zorg. Samen met Alphatron Medical is de Alviscan ontwikkeld, waarmee patiënten zelf enkele vitale lichaamsfuncties kunnen meten.

Het apparaat is een soort klein zitmeubel (een zelfmeetkiosk) dat volledig geautomatiseerd de hartslag, saturatie, bloeddruk en gewicht meet van wie erin zit. Anesthesiologen Sander van den Heuvel en Jan-Wiebe Korstanje en manager Inge de Leeuw van de poli Anesthesiologie zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling en perfectionering van het apparaat. ‘Met Alphatron Medical werken we aan ideeën voor de poli van de toekomst’, licht het trio toe. ‘Corona heeft geleerd dat we veel zorg op afstand kunnen leveren. Dat geldt ook voor een deel van de preoperatieve screening. Vragenlijsten over de gezondheid kunnen bijvoorbeeld makkelijk thuis, digitaal worden ingevuld.’ Maar als de specialisten de patiënt toch willen zien of onderzoeken, kan door dit zelfbedieningsapparaat een deel van de screening uit handen worden genomen van de polimedewerkers. Met een druk op een knop spuwt het apparaat een bonnetje met de resultaten uit, om mee te nemen naar de arts.

Uit een testpilot bleek dat ruim 94 procent van de patiënten het aan een andere patiënt zou aanraden om de Alviscan te gebruiken. Met name de mogelijkheid om zelf iets te doen, wordt gewaardeerd.

Bron: Erasmus MC