Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praktijkvoorbeeld: scheefstaande grote tenen

Kees Bals
Een 86-jarige vrouw heeft verschillende problemen aan haar kwetsbare voeten. Onder meer scheefstaande grote tenen. Een kijkje in de praktijk van medisch pedicure Igna Breedeveld.
Foto: Ellen van Kruining

De cliënt heeft aan beide voeten een hallux valgus, scheefstaande grote tenen. Vooral links is het een forse knok met een dunne, kwetsbare huid. Die is hier en daar bedekt met dun en daardoor niet snijdbaar hyperkeratose, overmatige eeltvorming. Igna vreest dat een bursitis (slijmbeursontsteking) hier op de loer ligt. Igna: “Ik geef schoenadvies om dat te voorkomen. De knok moet voldoende ruimte krijgen, zonder druk van de schoen. Mevrouw zou zeer gebaat zijn bij orthopedische schoenen. Helaas is ze daar emotioneel nog niet aan toe. Gelukkig draagt mevrouw schoenen met een redelijk goede pasvorm.”

Steeds schipperen

Zo adviseert Igna haar cliënt ook steeds opnieuw om de  pantykousjes binnenstebuiten te dragen zodat de naden niet op de tenen drukken. “Het zou ook helpen om bij het veteren het meest naar buiten staande gaatje vrij te laten en zo voldoende ruimte aan de knok te bieden. In dit geval adviseer ik dit toch niet, omdat het bij haar de stabiliteit tijdens het lopen en staan niet ten goede komt. Zo is het steeds schipperen tussen de voor- en nadelen.”

Tekst: Ellen van Kruining. De volledige casus van deze mevrouw komt in Podopost 3, die verschijnt op 13 juni.