Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Relatie tussen voetpathologie en plantaire druk bij patiënten met reumatoïde artritis

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
reuma-voeten
Foto: © PositiveFocus / Getty Images / iStock

Onderzoekers bevestigen de relatie tussen gewrichtsdeformiteiten en hoge druk onder de voorvoeten bij patiënten met reumatoïde artritis. Maar bestaat er ook een relatie tussen ontsteking in de voorvoet en druk? Die vraag stond centraal in recent onderzoek.

Bij het voorschrijven van zooltherapie en orthopedisch schoeisel bij patiënten met reumatoïde artritis (RA) en voorvoetklachten is drukreductie een veel voorkomend behandeldoel. Hoge druk onder de voorvoet is namelijk gerelateerd aan voorvoetpijn bij RA-patiënten. De hypothese van de onderzoekers van deze studie was dat er enerzijds een relatie bestaat tussen gewrichtsdeformiteit en hoge druk, en anderzijds tussen ziekteactiviteit en lage druk in een specifieke voorvoetregio. De verwachting is dat bij ziekteactiviteit in een voorvoetregio een relatief lage plantaire druk gevonden zal worden in deze regio vanwege een pijn-ontwijkingsstrategie.

Relaties

De onderzoekers vonden hogere plantaire druk in voorvoetgebieden met gewrichtsdeformaties in vergelijking met voorvoetgebieden zonder voorvoetpathologie (gewrichtsdeformatie of ziekteactiviteit). Er kon echter geen relatie worden aangetoond tussen lagere plantaire voorvoetdruk in voorvoetgebieden met ziekteactiviteit. Dat kan komen door de gekozen methode voor het vaststellen van ziekteactiviteit. Wellicht dat bij het gebruik van een meer sensitieve meetmethode, zoals echografie, de veronderstelde relatie wel bevestigd had kunnen worden.

Conclusies

Gewrichtsdeformiteit in een voorvoetregio is gerelateerd aan hoge plantaire druk in deze regio. Toekomstig onderzoek met gevoelige beeldvormende technieken is nodig om het effect van ziekteactiviteit op plantaire druk inzichtelijk te maken.

Bron:Gait & Posture