Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schoonmaakmiddelen kunnen leiden tot overgewicht bij kinderen

Webredactie

Normale schoonmaakmiddelen voor huishoudelijk gebruik kunnen leiden tot overgewicht bij kinderen. De schoonmaakmiddelen tasten de darmflora aan, blijkt uit een Canadese studie die verscheen in het Canadian Medical Association Journal.

De onderzoekers analyseerden de darmflora van 757 kinderen van 3 tot 4 maanden oud. Ook onderzochten zij het gewicht van de kinderen op de leeftijd van 1 en 3 jaar. De eventuele blootstelling aan desinfecterende middelen, detergenten en milieuvriendelijke reinigingsproducten voor thuisgebruik werd meegenomen in het onderzoek.

Uit onderzoek naar de microben in de ontlasting bleek dat desinfectiemiddelen de grootste invloed op de darmflora hadden. De kinderen uit huishoudens waar regelmatig desinfectiemiddelen werden gebruikt hadden minder Haemophilus- en Clostridium-bacteriën in hun ontlasting, maar de darmbacterie Lachnospiraceae kwam meer voor. Op driejarige leeftijd was het BMI van deze kinderen hoger dan die van kinderen uit huishoudens waar geen of weinig desinfectiemiddelen werden gebruikt.

Wel stellen de onderzoekers dat meer factoren een rol kunnen spelen. Zo kan er een verband bestaan tussen het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakproducten die de darmflora niet aantasten en een gezonde levensstijl.

Bron: Canadian Medical Association Journal