Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Slim’ rolstoelkussen voorkomt ontstekingen door te lang zitten

Webredactie

Onderzoekers van de University of Texas hebben een ‘slim’ rolstoelkussen ontwikkeld en gepatenteerd dat luchtdruk gebruikt om het lichaamsgewicht beter te verdelen. Hierdoor worden wonden en ontstekingen door ‘doorzitten’ voorkomen.

Het kussen bestaat uit verschillende compartimenten die onafhankelijk van elkaar kunnen worden opgeblazen of juist leeggepompt. Een netwerk van druksensoren meet ‘real time’ de gewichtsverdeling en identificeert kwetsbare plekken zoals bijvoorbeeld het stuitje. Het kussen past zich aan aan het gemeten profiel. Daarnaast verandert het kussen regelmatig het drukprofiel om doorzitten te voorkomen.

De technologie kan ook gebruikt worden om protheses comfortabeler en beter te laten passen. Gedurende de dag kan het volume van een arm of been enigszins veranderen, waardoor de prothese kan gaan knellen of juist los gaat zitten. De kussens passen zich aan het veranderde volume aan.
Soms krijgen rolstoelgebruikers wonden aan hun voeten doordat die te lang in dezelfde houding op de voetbeugels rusten of tikken. Voor zover bekend is voor de voeten nog niets ontwikkeld.

Bron: University of Texas