Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

App kan helpen bij verzorging complexe wonden

Onderzoekers van de Universiteit van Porto hebben gekeken naar complexe, chronische of moeilijk te genezen wonden en welke factoren verband houden met het genezingsproces. Vervolgens hebben ze deze factoren in een mobiele applicatie voor wondverzorging gezet.
Doctor conducts medical examination of foot with patch. Pain attacks concept *** Local Caption *** © megaflopp / Getty Images / iStock
© megaflopp / Getty Images / iStock

Er werd een cohortonderzoek uitgevoerd op negen gezondheidsafdelingen in Portugal, waarbij door verpleegkundigen van april tot oktober 2022 gegevens werden verzameld via een mobiele applicatie. Het onderzoek volgde 46 patiënten met 57 wonden gedurende maximaal vijf weken, waarbij zes evaluaties werden uitgevoerd. Het onderzoeksmonster omvatte verschillende wondtypen, waarbij decubitus de meestvoorkomende was (61,4%), gevolgd door veneuze beenulcera (17,5%) en diabetische voetulcera (8,8%).

De genezingstijd was de belangrijkste uitkomstmaat. Factoren waarvan werd vastgesteld dat ze het wondgenezingsproces belemmeren, waren onder meer chronische nierziekte, zwaarlijvigheid, niet-naleving van de behandeling en interferentie van de wond met dagelijkse routines. Risicofactoren voor vertraagde genezing in de loop van de tijd werden geïdentificeerd als botbetrokkenheid, aanwezigheid van geur, aanwezigheid van neuropathie, gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, vastgelopen wond, grotere breedte, grotere diepte en een hoge score op de genezingsschaal.

De onderzoekers concluderen dat het integreren van de geïdentificeerde risicofactoren voor vertraagde genezing in de beoordeling van patiënten en het opnemen ervan in een mobiele applicatie de besluitvorming in de wondzorg kan verbeteren. De bevindingen zijn gepubliceerd in het International Wound Journal.

Bron: Pubmed