Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Smartwatch helpt bij parkinson in thuissituatie

Maureen Limpens
Een geavanceerde smartwatch kan helpen om een betrouwbaar inzicht te krijgen in hoe het thuis gaat met mensen met de ziekte van Parkinson. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Eén van de doelen van het in 2016 gestarte onderzoek Parkinson op maat was om nieuwe methoden te ontwikkelen die de ernst van de ziekte van Parkinson nauwkeurig in kaart kunnen brengen. Tot nu toe gebeurt het meten van de effecten van behandelmethoden vrijwel uitsluitend door een arts. Dat heeft een aantal nadelen, zoals dat het voor patiënten vaak een stressvolle en arbeidsintensieve gebeurtenis is om naar het ziekenhuis te komen. Sommige symptomen worden daardoor erger of juist beter.

Bewegingssensoren

De deelnemers droegen twee tot drie jaar de Verily Study Watch, een onderzoekshorloge met meerdere sensoren. Onderzoeker Luc Evers: ‘Met behulp van de bewegingssensoren kunnen we belangrijke klachten zoals veranderingen in het looppatroon en het trillen in kaart brengen. Maar dankzij andere sensoren kunnen we ook kijken naar minder bekende – maar zeker niet minder belangrijke – niet-motorische klachten. Bijvoorbeeld naar slaapproblemen, veranderingen in de regulatie van de hartslag en de effecten van stress.’

Met de testen op het horloge blijkt het mogelijk om de kernsymptomen van de ziekte van Parkinson en de effecten van medicatie betrouwbaar te meten in de thuissituatie. Meest opvallend was dat de metingen in de thuissituatie bij veel deelnemers een ander beeld gaven dan die in het ziekenhuis. Evers: ‘We zijn ervan overtuigd dat resultaten in de thuissituatie een veel completer en ook nauwkeuriger beeld geven van de ernst van de Parkinson.’

De volgende stap is om te kijken of het slimme horloge kan worden gebruikt om ziekteprogressie over langere tijd te meten.

Bron: Radboudumc